avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... beneficiu de invantar - procedura vanzare bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

beneficiu de invantar - procedura vanzare bunuri

Avem o succesiune acceptata sub beneficiu de inventar sub imperiul vechiului cod.

Mostenitorii vor sa instraineze o parte din bunuri.

Fiind sub beneficiu de inventar - legea cere anumite proceduri speciale pentru vanzare ? D.ex. prin executor, licitatie ? Evident pentru ca mostenitorul sa fie protejat in caz ca apar creditori ai defunctului.

multumesc





Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 22:20, 12 August 2012
C.civ. vechi - art. 717 El nu poate vinde imobilele decît dupa formele prescrise de procedura. El da mandat creditorilor ipotecari, care au facut cerere, a primi pretul. (Cod civil 462 si urm.).

Rezulta ca mostenitorul acceptant sub beneficiu de inventar nu poate vinde imobilele decat dupa formele prescrise de procedura.

Insa in codul de procedura civila nu mai exista nici o prevedere referitoare la vanzarea bunurilor provenite din acceptare sub beneficiu de inventar; ele au fost abrogate.

Deci ? Se pare ca nu mai exista nici o forma prescrisa in vigoare......
Daca vă referitți la o succesiune deschisă dupa intrarea în vigoare a noului Cod Civil, se pare că nu mai sunt prevederi speciale referitoare la înstrăinarea bunurilor de către mostenitorii acceptanți sub beneficiu de inventar.
... sau cel puțin nu știu de existența unor astfel de prevederi până în acest moment.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
Patrick_, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

Succesiunea e deschisa insa sub imperiul vechiului cod.

In consecinta, vechiul cod civil prevede ca imobilele se instraineaza dupa regulile prevazute de procedura. Dar, in 2001, mi se pare, s-au abrogat din Codul de procedura orice reguli cu privire la instrinarea bunurilor acceptate sub beneficiu de inventar.

Deci cum interpretam ? Mai exista si alte reguli de procedura ?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile acceptate prin acceptarea mostenirii sub beneficiu inventar pot fi vandute numai prin licitatie publica ? glo glo cica bunurile dobandite prin acceptarea mostenirii sub beneficiu inventar pot fi vandute numai prin licitatie publica. adevarat sau fals? unde pot gasi ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Succesiune sandugeorge sandugeorge Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. ... (vezi toată discuția)