avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violenta impotriva membrilor familiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violenta impotriva membrilor familiei

Buna ziua...am o problema destul de urgenta...Am un frate care imi trorizeaza familia-mama vaduva si fetite minore,iar eu locuind in alt oras ma simt foarte neputincios...le ameninta cu cutitul,le injura,darama si fura tot prin casa...
Azi au chemat politistii,dupa ce a daramat mobila in casa,iar ei s-au luat la glume cu el,si i-au dat amenda,care va intra tot la mama in impozit,si au plecat...
nu e caz de infractiune flagranta?nu ar fii trebuit retinut?cu atat mai mult cu cat sant membrii ai familiei si minori...doar daca omoara pe cineva e infractiune?

si unde pot depune plangere impotriva politistilor,pt neglijenta sau asa ceva?va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: the_peregrine_falcon , utilizator 20:57, 4 Februarie 2013
Din pacate in astfel de cazuri victima ori trebuie sa sufere o vatamare corporala care sa poata fi constatata printr-un certificat medico legal ori sa se poata dovedi infractiunea de amenintare. In mod normal daca fratele dvs are peste 18 ani amenda nu va intra pe impozitul mamei dvs. O singura solutie ar mai exista, daca fratele dvs este major mama dvs poate face o actiune civila de evacuare din imobil, daca daca nu cumva prin mostenire fratele dvs a devenit si el copropietar al imobilului.
LEGE Nr. 217 din 22 mai 2003 *** Republicată pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
CAPITOLUL IV Ordinul de protecţie
ART. 23
(1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
(3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
ART. 24
(1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului.
ART. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
ART. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
(2) Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.
ART. 27
(1) Cererile se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
(5) În caz de urgenţă deosebită, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
(6) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicită ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
(7) Judecata se face de urgenţă şi cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat.
(8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
Cea mai mare problema a dvs. pare sa fie faptul ca victima majora, mama dvs., nu ia masuri impotriva agresorului.
Din pacate, dvs. nu puteti sa faceti nimic cata vreme mama nu face plangere.

Impotriva politistilor care nu iau masuri, mama trebuie sa faca plangere la seful politiei. In plus, si mai important decat asta, mama, trebuie sa faca plangere penala la parchet, pentru furt, amenintare, distrugere.

N-am inteles cine este parintele celor doua fetite de care ati scris. Mama? Fratele? Dvs.?
Pentru ca si parintele fetelor poate face plangere daca ele au fost victime ale unor infractiuni.
Fratele dvs. este minor sau major?

Si masurile dscrise mai sus de @ patrascu razvan trebuie luate tot de mama dvs., in primul rand.
Parintele este mama(si a mea si a lor)...iar fratele este major...
@filip alexandru-este major,insa dupa decesul tatalui s-a facut partajarea mostenirii si are un procent...iar cat despre amenda,amenda vine pe aceeasi adresa,deci daca mama are ceva probleme la primarie,nu si le poate rezolva pana nu e la 0 cu datoriile de pe acea adresa...asta mi se pare o prostie,e normal asa?
the_peregrine_falcon a scris:

daca mama are ceva probleme la primarie,nu si le poate rezolva pana nu e la 0 cu datoriile de pe acea adresa...asta mi se pare o prostie,e normal asa?


Nu este normal asa. Evidenta datoriilor fiscale catre primarie se tine pe individ, contribuabil, nu pe imobil.
Nu casa datoreaza amenda, ci persoana x.
Conditionarea de catre primarie a intocmirii/eliberarii de acte de plata datoriilor fratelui este un abuz.

Din pacate, cum spuneam mai sus, mama dvs. trebuie sa prinda curaj si sa lupte impotriva fiului ei, pentru a-si apara ceilalti copii. Mijloace legale exista, ii trebuie insa hotarare, curaj si perseverenta.

Alte discuții în legătură

Agresiunea fizica in cuplu mirunaddd mirunaddd Sotul meu m-a batut foarte tare acum cateva zile in fata copiilor. Mi-a luat telefonul si nu am putut chema politia in noaptea aceea, dar vecinii au auzit tot. ... (vezi toată discuția)
Abuzata fizic in fata copiilor Oanamares Oanamares Ce ar putea face o persoana abuzata fizic si verbal in fata copiilor, in afara de o plangere la politie, insotita de un certiicat medico legal? Parasitea ... (vezi toată discuția)
Violenta domestica danyel1975 danyel1975 Sotul ma bate fara motiv chiar si in fata fetitei, mi a luat cheia de la usa si mi a zis sa dispar in doua zile , ce se pote face ? (vezi toată discuția)