avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum anunt pe angajator ca sunt gravida?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum anunt pe angajator ca sunt gravida?

buna ziua,am si eu o nelamurire....cum sa anunt la locul de munca ca sunt insarcinata ptr ca stiu ca nu o sa le pice bine si o sa faca tot felul de misculatii...mai ales acum vor sa ma munte la un alt punct de lucru asta inseamna incheierea contractului la locul actual de munca si deschiderea la celalat pct de lucru?cum e cel mai sigur sa anunt?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:25, 8 August 2012
O notificare scrisa depusa la secretariat cu numar de inregistrare (luat pe o copie eventual). Dupa asta o sa fie mult mai greu sa faca "misculatii"!
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
...

Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.


2. - Asadar dvs. trebuie doar sa faceti o scrisoare catre angajator sa-l anuntati ca sunteti gravida si sa atasati o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste acesta stare de graviditate.
- In rest este obligatia angajatorului sa anunte medicul de medicina muncii si ITM.

3. Daca aveti probleme cu angajatorul sesizati de urgenta ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare stare de graviditate ContSters404381 ContSters404381 Buna ziua, Recent am aflat ca sunt insarcinata. Vreau sa va intreb unde trebuie sa anunt acest lucru? Doar la angajator? Sau trebuie si la Medicina Muncii ... (vezi toată discuția)
Risc maternal mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, O salariata are o sarcina cu probleme si trebuie sa intre in risc maternal. Ce documente trebuie sa cuprinda dosarul ce trebuie intocmit de catre ... (vezi toată discuția)
Reducerea normei de lucru marydy marydy Buna seara as dori sa stiu cine aproba reducerea normei de lucra pt gravide.Pana in momentul de fata am instiintat la locul de munca faptul ca sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)