avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recunoasterea decretelor din statul care a pronuntat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recunoasterea decretelor din statul care a pronuntat condamnarea

Buna ziua, am un prieten care a fost condamnat in strainatate a primit o pedeapsa de 6 ani si 3 luni definitiva a cerut transferul in tara pt terminarea pedepsei.In prezent isi ispaseste pedeapsa in tara, dar de curand in tara care a fost condamnat s-au dat niste legii de reducere a pedepselor, cineva de acolo care avea aceasi fapta si pedeapsa ca si el mai are de executat doar 3 luni pt ca prin legea data i sa luat 1 an din pedeapsa.In procedurile de transfer exista un paragraf in care spune ca condamnatul poate beneficia de orice decret sau lege care se da in tara de condamnare sau de executare.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu detali cum pot obtine mai multe informatii despre legea care sa dat acolo, ce proceduri ar fi de urmat aici in tara pt ca legea de acolo sa fie recunoscuta sau cum trebuie procedat in astfel de cazuri.Va rog mult de tot daca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat, o zi buna!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:52, 14 August 2012
Doar ca o opinie, art. (3) din Legea 302 pe 2004, prevedce faptul că executarea pedepsei este guvernată de legea statului de executare.
Statul de executare este România , iar acel decret cred că a fost emis ulterior recunoaşterii hotărârii de condamnare de către statul român . Dacă ar fi fost emis înainte , poate că ar fi putut deveni aplicabil în speţă , iar condamnatul ar fi putut face o contestaţie la executare, solicitând modificarea pedespei .
Cu privire la cele expuse de dvs. , referitor la posibilitatea condamantului transferat de a beneficia de orice decret sau lege favorabilă emisă de către statul de condamanre sau de executare, totuşi, dacă ar fi vorba despre un decret de graţiere , care priveşte o parte determinată din pedeapsă, pot fi incidente prevederile art. 461 c. pr. pen, lit, contestaţie la executare , invocându-se prevederile art. 122, art. 145 şi 146 din Legea nr. 302/2004.

În conformitate cu dispoziţiile art. 122 alin. (4) din Legea nr. 302/2004, amnistia şi graţierea pot fi acordate atât de statul străin, cât şi de statul român. În consecinţă, dacă statul străin de condamnare a graţiat parţial pedeapsa, instanţa română care dispune recunoaşterea hotărârii de condamnare şi transferarea persoanei condamnate în vederea executării pedepsei într-un penitenciar din România trebuie să constate graţierea parţială a pedepsei.
Se poate încerca , fără însă a exista certitudini de reuşită , deoarece trebuie interpretate corect prevederile legii în materie de transfer şi luate în calcul toate datele speţei , studiere dosar, etc. Angajaţi avocat penalist , cu experienţă în această materie.
Dar daca ar actiona in instanta cu legea care sa dat acolo in care spune ca se recuce cu un an pedeapsa asa cum Statul Roman i-a recunoscut pedeapsa de acolo asa ar trebui sa ii recunoasca si aceasta reducere de pedeapsa, sau spun gresit.Dar cei din statul de condamnare nu ar trebui sa il informeze si pe al despre aceste legii, eu unde as petea sa ma interesez sau caror autoritati sa ma adresez pt a putea face rost de aceste legi. Va multumesc anticipat si din suflet!
Problema este incurcata.
Puteti incerca sa va adresati justitiei dar este mult de studiat de avocat pentru a se gasi o varianta favorabila.

Am impresia ca ar trebui sa va judecati in strainatate si apoi sa se recunoasca hotararea in Romania.
Statul roman nu poate face nimic...pe baza unei legi straine care nu ii este aplicabila...

Fiind foarte rare astfel de cazuri avocatii nu prea au timp de astfel de studii aprofundate...care sa nu ii ajute decat la un proces...
Nu este vorba de 15 minute...ca sa ma fac inteles...



Legea 302/2004 privind cooperarea internațională penală are mai multe prevederi conform cărora „amnistia si gratierea pot fi acordate atat de statul strain, cat si de statul roman”

Cu toate acestea o prevedere foarte clară referitoare la situația expusă nu am găsit.

După părerea mea ar fi admisibilă o cerere de contestație la executare.
Nu am intalnit practica judiciara pe acest aspect si nici nu m-am judecat intr-un astfel de proces.Nici macar nu am avut vreo solicitare in acest sens.

Ar putea sa fie vorba de o contestatie la executare sau de altceva...incadrarea juridica urmand a fi lamurita in instanta si de instanta...

Mie imi pare sa existe o problema legata de recunoasterea legii straine de catre organul judiciar din Romania.

Sunt mai multe aspecte de studiat.

Sub aspectul echitatii mie mi-ar parea firesc sa existe o solutie juridica de rezolvare a problemei insa nu trebuie uitat faptul ca daca se afla in executarea pedepsei in Romania ar putea fi inechitabil in raport de celelalte persoane condamnate pentru aceeasi infractiune care ar ramane in continuare in executarea pedepsei pentru fapte similare.
O alta problema care ar mai putea incurca situatia sub aspect juridic ar mai fi si aceea ca fiind cetatean roman ar raspunde si conform legii romane chiar daca a fost condamnat de o instanta straina.
Adica persoana condamnata in strainatate putea fi condamnata si conform legii romane daca nu ar fi fost condamnata de autoritatea juridicara straina.Arat acest lucru pentru a nu se confunda cu pronuntarea a doua hotarari de condamnare pentru aceeasi fapta.

Cu toate acestea, cred ca se pot gasi argumente juridice solide si in sensul unor sustineri contrarii celor aratate de mine mai sus insa acestea ar trebui avute in vedere la momentul in care s-ar pregati apararea intr-un astfel de caz deoarece cu siguranta ca instantele ar fi tentate sa faca astfel de aprecieri.

Dupa parerea mea, in afara de lege ar mai fi si o judecata in echitate cumva...
Dar...presupun ca se observa ca nu este chiar simplu...
Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea pedepsei in italia, solicitare transfer romania xeniacristodulu xeniacristodulu am pe cineva care e inchis in italia si a cerut sa fie transferat in romania pentru a face pedeapsa,daca in italia se da indulto,el mai beneficiaza daca se da ... (vezi toată discuția)
Transfer detinut carladream carladream Buna ziua,as dori sa stiu cam cat poate dura transferul unei persoane condamnate din slovenia in romania,in urma cererii depuse de avocatul de acolo. (vezi toată discuția)
Interpretare si aplicare abuziva a legi de catre politisti Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular In urma cu 30 ani a fost condamnat pentru L.C.M. la o pedeapsa de 5 ani cu inchisoare. A executat 2 ani si eliberat conditionat. De atunci au fost emise mai ... (vezi toată discuția)