avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... inscriere in fals
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

inscriere in fals

am un proces civil in derulare. Cu ocazia studierii dosarului am observat ca partea adversa a depus la dosar, ca proba, un inscris sub semnatura privata in care erau relatate fapte care nu corepund adevarului.Acest inscris a fost intocmit si semnat de un prieten al partii adverse si a fost trimis unei institutii de stat, anterior inceperii procesului civil in care sant parte.
Din punctul meu de vedere acest inscris este un fals si am documente cu care pot proba acest fapt.
Intrebare: pot solicita inscrierea in fals a acestui inscris in temeiul art.180 C.pr. civila?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 06:48, 10 August 2012
Da.Indicati autorul si complicele falsului iar judecatorul trebuie sa transmita inscrisul la parchet pt a se efectua cercetari.
Puteti solicita inscrierea in fals, dar nu vi se va admite.
Inscrierea in fals se aplica inscrisurilor falsificate fizic, material.
Nu se aplica pentru continutul / cele scrise in act, ci numai pentru constatarea falsitatii semnaturilor / scrisului imprimat.

Ce reclamati dva. poate sa fie o alta infractiune de fals.
Indiferent de natura falsului(material sau intelectual),fapta respectiva constituie infractiune iar la cererea partii procesul civil se va suspenda pana la solutionarea aspectului penal.Daca inscrisul respectiv se dovedeste a fi fals printr-o hotarare penala,instanta civila trebuie sa ia act de acea decizie si sa desfiinteze total sau in parte inscrisul.
E absolut legal si logic ca in cazul in care o parte se foloseste de un inscris ce atesta imprejurari neadevarate,cealalta parte trebuie sa aiba la indemana un mijloc de riposta.ART 180 cpc nu trebuie interpretat literal si in mod strict deoarece ar rezulta o situatie injusta,situatie in care art 180 s-ar aplica de ex unui inscris cu semnatura falsificata dar nu s-ar aplica unui inscris falsificat in intregime.De asemenea inscrierea in fals nu e totuna cu verificarea de scripte.

@rolian1 cere cu incredere inscrierea in fals,nu pleca de la premisa ca iti va fi respinsa si ca in acest caz mai bn nu o faci deloc.Ramane la ratiunea judecatorului daca iti va accepta cererea sau nu.In cazul in care nu iti va fi acceptata,poti face singur o plangere penala impotriva faptuitorilor iar apoi sa ceri suspendarea procesului civil pana la solutionarea plangerii penale.
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
ContSters258804, utilizator
In locul dvs., eu nu as pierde timpul cu inscrierea in fals pe 180 Cpc.
As face direct plangere la parchet, si apoi as cere suspendarea judecatii, la urmatorul termen de judecata al procesului civil.

Art. 180 anterioarele si urmatoarele spun destul de clar in ce cazuri se aplica:
Art. 180
Daca una din parti declara ca scrisul sau semnatura este falsa si
Art. 181
Presedintele va constata, prin proces-verbal, starea materiala a inscrisului defaimat, daca exista pe el stersaturi, adaugiri sau indreptari.

Succes in orice varianta alegeti. Poate ne tineti la curent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de inscriere in fals in procesul civil leusan leusan Daca intr-un proces (civil ) partea adversa depune cerere de inscriere in fals pentru doua inscrisuri sub semnatura privata depuse ca probe principale si ... (vezi toată discuția)
Intampinare POPESCUANAOVIDIA POPESCUANAOVIDIA Daca am constatat ca intr-un dosar in care sunt citata ca parat s-a adus ca proba un document fals (care imi aduce atingere si prejudici de imagine atat mie ... (vezi toată discuția)
O nelamurire! razvandicu razvandicu Fostul meu patron a modificat o anume data de pe o dispozitie si a folosit-o impotriva mea...eu am originalul si vreau sa il acuz de fals si uz de ... (vezi toată discuția)