avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... caen
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

caen

Cum pot sa modific obiectul de activitate al unei fundatii?De unde sa aleg- din CAEN.Sau mai bine zis ce obiect de activitate poate avea o fundatie.Exista undeva o lista(ceva asemanator CAEN-ului)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 8 Februarie 2009
Modificarea actului constitutiv si a statutului asociatiei sau fundatiei
Problema modificarii actului constitutiv poate fi tratata si separat de organizarea si functionarea entitatilor analizate. De cele mai multe ori, modificarea actului constitutiv si a statutului intervine în mod voluntar în urma unor discutii dintre asociati referitoare la:
a. modificarea duratei (transformarea acesteia din determinata în nedeterminata sau invers);
b. aparitia unor oportunitati inexistente la data constituirii asociatiei/ fundatiei si care sunt prevazute printre scopurile acesteia,
dar pot aparea si modificari determinate de adoptarea unor modificari legislative care impun în mod imperativ modificarea actului constitutiv/ statutului.
Modificarea actului constitutiv si/sau a statutului asociatiei/ fundatiei se face prin înscrierea modificarii în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul asociatia/ fundatia.
Cererea de înscriere a modificarii va fi însotita de procesul-verbal al adunarii generale, iar în cazul modificarii sediului, de procesul-verbal al sedintei consiliului director. Despre schimbarea sediului se va face mentiune, daca este cazul, atat în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei vechiului sediu, cat si în cel aflat la grefa judecatoriei noului sediu. În acest scop, o copie a încheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicata din oficiu judecatoriei în circumscriptia careia asociatia urmeaza sa-si aiba noul sediu
În cazul fundatiei, cererea de înscriere a modificarii va fi însotita de decizia unicului fondator sau de decizia fondatorilor.
Demersurile pentru autentificarea procesului-verbal si înscrierea modificarii se întreprind de consiliul director. Pentru efectuarea formalitatilor la notarul public nu este necesara prezenta altor persoane decât membrii consiliului director sau a unora dintre ei, desemnati de adunarea generala ori de consiliul director, dupa caz.
Mentiunea privitoare la schimbarea sediului se va opera, daca este cazul, atât în Registrul asociatiilor si fundatiilor de la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie se afla vechiul sediu, cât si în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie se afla noul sediu. În acest scop, o copie de pe încheierea prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicata, din oficiu, judecatoriei în circumscriptia careia asociatia/ fundatia urmeaza sa-si aiba noul sediu.
Nu se foloseste codul caen in activitatea fundatiilor si asociatiilor.
Oviectul de activitate al fundatiei il schimbati modificand statutul. Iar activitatea fundatiei trebuie sa urmareasca realizarea unui interes general, local sau, dupa caz, de grup: dezvoltarea economica, culturala si sociala, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor omului, promovarea sanatatii, educatiei, stiintei, artelor, traditiilor, culturii, prezervarea monumentelor culturale, asistenta sociala, ajutorarea saracilor si defavorizatilor, asistenta oamenilor dezavantajati fizic, a copiilor si a persoanelor în vârsta, activitatea de tineret, sporirea cunoasterii si participarii civice, protejarea mediului si naturii, sprijinirea religiei si valorilor umane, sustinerea bunastarii sociale, sprijinirea lucrarilor publice si infrastructurii, sprijinirea sportului etc etc etc. CAEN inseamna clasificarea activitatilor ECONOMICE. Nu exista o lista asemanatoare.
Tot referitor la CAEN o alta intrebare: alegerea CAEN-ului unei asociatii trebuie legalizata? Spun asta pt. ca de curand mi-am deschis cont la o banca(pt.Asoc.) si ma tot intrebau unde am hartia unde e specificat codul CAEN.Cine trebuia sa-mi dea hartia asta???:">
Codul CAEN pentru ONG-uri nu-l da nimeni, el se ia din Clasificarea activitatilor din economia nationala - SECTIUNEA S - ALTE ACTIVITATI DE SERVICII
Multumesc pt.raspuns.Ma lamurisem intre timp ,citind toate raspunsurile de la sectiunea ONG-uri.
Dar cum poti lamuri un functionar indaratnic care nu vrea sa-ti faca treaba pe motiv ca nu ai trecut, OFICIAL, codul CAEN in acte? Facand asaX-( ?

Alte discuții în legătură

Schimbarea sediului unui ong din galati in bucuresti luminita_gab luminita_gab ce acte imi sunt necesare pentru schimbarea sediului unui ong ? care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a face aceasta modificare? (vezi toată discuția)
Schimbare sediu beatrice-gabriela beatrice-gabriela buna ziua as dori sa stiu: 1. unde trebuie sa merg pentru a-mi schimba sediul ong-ului si ce acte imi trebuie? 2.in cazul in care un ong se desfiinteaza ce ... (vezi toată discuția)
Modificare componenta organe de conducere casa de ajutor reciproc legally brunette legally brunette Buna ziua ! Imi puteti da detalii privind procedura de modificare a componentei nominale a organelor de conducere pentru un CAR si notificarea acesteia catre ... (vezi toată discuția)