avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie suspendare CIM absente nemotivate preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie suspendare CIM absente nemotivate preaviz

Buna ziua!
As avea si eu nevoie de putin ajutor in urmatoarea problema:
Un angajat absenteaza de la 1 august, fiind in preaviz pana la data de 15 august, inclusiv. Stiu sigur ca nu se va prezenta la serviciu. Mi s-a recomandat sa-i suspend CIM pe aceasta perioada. Ce nu stiu eu:
- Daca eu astazi fac decizia cu suspendare din 1 august, ce data dau deciziei? data de astazi?
- La decizia de incetare a suspendarii: suspendarea inceteaza cu data de 15 sau 16?
-Apoi, la decizia de incetare CIM, cum zic: Cim inceteaza cu data de 15 sau 16?

-Ce trebuie sa-i comunic angajatului la desfacerea CIM, in afara de aceste 3 decizii? Nota de lichidare....?
-Daca nu se prezinta pentru incasarea drepturilor banesti cuvenite si neridicate cum procedez?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
madina71, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:54, 12 August 2012
orice data se da anterior sau cel mult in data de la care se aplica. cu data de 16 daca sa se decide ...depinde ce scrie in regulamentul intern si cim.

aveti de facut multe acte pentru care va trebuie pregatire de specialitate...la toate acest elucruri trebuie sa va raspunda responsabilul pe resurse umane pe care il aveti obligatoriu...cu asta se ocupa
De ce vreti sa va complicati? Vreti sa treceti prin procedura de cercetare disciplinara prealabila?
Fiind in preaviz pana la data de 15.08.2012, il pontati nemotivat si cu data de 16.08.2012 ii incetati CIM.
Ii veti comunica: decizia de incetare, nota de lichidare, adeverinta pentru perioada lucrata (dupa 01.01.2011) pana la data incetarii CIM, si ii acordati drepturile la zi: compensare CO, iar ca si salariu pe luna august, 0 lei (a absentat nemotivat toata perioada) si eventual salarii compensatorii (daca aveti o astfel de prevedere in CCM).
Nu va recomand sub nici o forma suspendarea! Pontati-l nemotivat pe perioada cat a lipsit, si gata.
Ca sa puteti suspenda, ar trebui sa aveti inceputa procedura de cercetare disciplinara prealabila, anterior datei la care dispuneti suspendarea si anterior suspendarii.
Si oricum nu puteti suspenda un contract de munca retroactiv, cu 10 zile in urma, ci numai pentru viitor, incepand cu data comunicarii suspendarii catre salariat.
Imi cer scuze ca n-am expus d+e la inceput problema in intregime:
-In data de 30 iulie angajatul a primit convocarea pt cercetare disciplinara din 7 august
-A doua zi, pe 31iulie mi-a prezentat demisia, pe care am inregistrat-o
-trebuia sa efectueze preavizul, dar din 1aug si pana in prezent nu s-a mai prezentat la serviciu, nici la cercetarea disciplinara nu s-a prezentat
Eu l-am pontat nemotivat, insa mi s-a sugerat sa-i suspend CIM si sa transmit Revisalul.
Detaliile in plus intaresc recomandarea ca NU este legala suspendarea cim in cazul dvs.

Legal, contractul de munca se poate suspenda pe durata cercetarii disciplinare. De obicei asta se decide de la inceputul cercetarii disciplinare si se face practic intre momentul predarii invitatiei la cercetare si momentul comunicarii deciziei finale de sanctionare.
Suspendarea asta se dispune pentru abateri disciplinare grave care justifica inlaturarea salariatului supect ca a facut ceva grav. Scopul general este ca salariatul sa nu poata continua comportamentul negativ ...

Din ce descrieti, cazul dvs. disciplinar a cam ramas in aer:
- pana acum nu ati suspendat contractul, deci nu v-a deranjat pana acum posibilitatea ca el sa isi continue comportamentul indisciplinat ...
- cercetarea care a avut sedinta in 7 august e lasata in aer, nu s-a finalizat si probabil nu se va finaliza (ceea ce e bine dupa parerea mea).
- daca in urma cercetarii rezulta ca salariatul nu era vinovat, el va primi salariul retroactiv pe durata cat a fost suspendat (chiar daca nu ar fi venit la lucru oricum, faptul ca dvs. l-ati supendat si nu i-ati dat voie sa vina inseamna ca e vina dvs. ca nu i-ati permis sa munceasca)
Daca dvs. nu finalizati cercetarea atunci rezulta ca salariatul era nevinovat.
- aveti nervi sa finalizati cercetarea cu o sanctiune numai ca sa acoperiti o suspendare retroactiva?
In conditiile astea suspendarea nu are nici un scop care sa merite riscurile sa pierdeti un proces

Daca un sef mi-ar fi sugerat mie sa fac o astfel de supendare, eu i-as spune ca:
- faptul ca salariatul va fi pontat nemotivat si nu va fi platit este deja practic suficient
- daca emiteti o deczie de suspendare legala, ea va putea avea efect cel mult din 14 august pana in 15 august. E ridicol sa tipariti hartia numai pentru atat, nu merita cheltuiala
- daca emiteti decizie de suspendare altfel decat pentru viitor, sau o decizie care nu indeplineste toate cerintele legale (destul de multe), va expuneti la riscul sa fie anulata in instanta. la fel este valabil si pentru decizia disciplinara, orice sanctiune ar cuprinde.
- suspendarea care este prevazuta in codul muncii NU se mai poate aplica in cazul dvs.
- si daca ar fi inca tehnic posibil sa mai suspendati, oricum omul pleaca din firma. Lasati orgoliile la o parte, bucurati-va ca ati scapat de o belea, si nu va mai legati la cap daca nu va doare.
- oricat de mult ati vrea sa ii atarnati omului tinichele de coada, intotdeauna este preferabila incetarea contractului prin demisie. Este mai putin riscanta decat o concediere disciplinara, pentru ca reprezinta vointa salariatului si nu poate fi contestata de el in instanta. Pe cand decizia de concediere poate fi usor contestata. Si, la cate cerinte sunt in lege pentru o concediere legala, contestatiile astea au o sansa mare de succes. E adevarat ca nu in toate cazurile se contesta deciziile, insa la o firma ajunge 1 la 100, si tot va costa o gramada de bani si va da peste cap activitatea.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate si inregistrare in revisal YoAlle YoAlle Buna ziua, 1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal? 2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul ... (vezi toată discuția)
Revisal IARCA IZABELA IARCA IZABELA Care este data limita de depunere REVISAL. (vezi toată discuția)
Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)