avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Exista o legatura intre cele doua notiuni de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Exista o legatura intre cele doua notiuni de "VALIDARE"?

Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo legatura (deosebire, asemanare, etc.) intre notiunea de "validare" - asa cum este statuata in art. 14 din Legea 540/2002, a functionarii C.A.R.-urilor, articol potrivit caruia "Contractele de imprumut constituie titlu executoriu. Infiintarea popririlor se face de catre creditor si acestea nu sunt supuse validarii.", pe de-o parte si notiunea de "validare a popririi" - asa cum este stipulata in cuprinsul Art. 460 Cod Proc. Civ., pe de alta parte?
Cine poate sa enunte o definitie a "validarii" sau cum este ea definita in diferite faze procesuale, procese executionale, etc.?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 10:05, 12 August 2012
Din punctul meu de vedere sunt doua notiuni diferite.
Contractele de imprumut care sunt titlu executoriu se executa pur si simplu, iar art. 460 Cod procedura civila priveste neindeplinirea obligatiei ce revine tertului poprit pentru efectuarea popririi, adica nu popreste suma urmaribila, astfel ca creditorul sau organul de executare silita solicita instantei de executare ca suma sa fie retinuta tertului poprit.

Va multumesc pentru raspuns!
Insa, in prezent am un proces civil de contestatie la executare, pe care l-am castigat la instanta de executare impotriva unui creditor care a ales sa ma execute silit, aplicand direct si strict prevederile Art. 14 din legea 540/2002, asa cum ati opinat si dumneavoastra, insa instanta, admitandu-mi contestatia a decis ca creditorul era dator sa procedeze conform Art 373, ind.1/ Cod Pr. Civ., adica era obligat sa depuna la instanta de executare titlul executoriu - prin executorul judecatoresc - pentru ca aceasta sa verifice indeplinirea cerintelor executarii silite, urmand ca apoi, in baza incheierii instantei, creditorul sa procedeze la infiintarea executarii silite, care nu este supusa cerintelor validarii.
Instanta a considerat ca viciu de procedura faptul ca creditorul a comunicat adresa de infiintare a popririi, in mod direct catre tertul poprit care, la randu-i a pus-o in executare.
La recurs, este de asteptat ca creditorul sa conteste nelegalitatea hotararii, prin prisma faptului ca el a respectat si aplicat intocmai Art. 14 din legea 540/2002.
De aceea am intrebat de diferenta dintre cele doua notiuni de "validare" din Cod Pr. Civ.; ca sa-mi evaluez sansele din recurs!...
De aceea intrebam de definitiile ce pot caracteriza notiunea de "validare"...
Sau, poate imi poate indica cineva unde sa caut o speta similara...
Va multumesc!




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a se conforma art. 387, al. (1) cod proc. civ.? ctm ctm Intr-un proces civil - contestatie la executare silita, a unui titlu executoriu neemis de o instanta judecatoreasca - cine are obligatia de a emite ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Se poate admite in recurs, ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate? ctm ctm Buna ziua! Va supun atentiei cazul meu, pe scurt. Intr-un proces civil - contestatie la executare silita - am castigat la instanta de executare. Partea ... (vezi toată discuția)