avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... mentiunea crds
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

mentiunea crds

1.Daca un cetatean roman isi schimba domiciliul in strainatate cui ii revine sarcina de a anunta autoritatile de la fostul domiciliu din Romania cum ca persoana nu mai are domiciliul pe raza lor de competenta?
2. Daca un cetatean roman care primeste cetatenia altui stat si devine totodata crds, nu solicita pasaport romanesc de crds cum pot autoritatile romane sa cunoasca acest detaliu?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:51, 13 August 2012
1. Este obligatia cetateanului român să depuna cartea de identitate. Legea stabileste ca o persoana poate avea doar un singur domiciliu si mai multe resedinte.
2. În general autoritatile române nu pot sti asta, totusi, în cadrul UE exista colaborare intre sistemele de evidenta a populatiei prin europol și exista si SIS deci autoritatile pot stii prin intermediul SIS daca o persoana are domiciliul in alt stat al UE.
Cetatenii nu sunt interesati, pentru ca se tem sa predea cartea de identitate. Iar in strainatate nu au nevoie de actul romanesc, asa ca il pun la pastrare pana la venirea in tara. Daca actul de identitate este inca in termenul de valabilitate, vin in tara si se folosesc de actul respectiv, normal, fara sa inteleaga ca acel act este nul de drept. Si SISul la care autoritate romaneasca face aceste comunicari? La pasapoarte?
SIS este „Sistemului Informatic Schengen” (e o baza de date) la care este conectat si România din 2011. În cadrul MAI exista Centrul Naţional SIS care coordonează distribuirea informatiilor catre instituiile abilitate (MAI, MAE, SRI, SIE, etc)
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Si atunci cum se explica faptul ca unele persoane desi sunt crds nu figureaza in baza de date ca crdsisti ci ca simpli cetateni cu domiciliul in Romania?A cui este vina? La evidenta nu se comunica iar cetateanul ramane in baza de date.
CRDS devi la cerere, adica depui CI-ul si primesti pasaport cu tara de domiciliu. Acces la datele din SIS exista permanent, dar nu a existat nici interesul si nici vointa de a realiza radierea din bazele de date nationale. Birocratia, bato-vina

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)