avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... repatrierea unui cetatean roman
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

repatrierea unui cetatean roman

Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). Cand se poate repatria e? Numai dupa transcrierea actelor de stare civila si obtinerea pasaportului de cet roman cu domiciliul in strainatate? Nu ar putea inainte, ca sa nu-si faca doua pasapoarte? Ce documente ii trebuie pentru repatriere si ce lege reglementeaza aceasta actiune?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:37, 7 Februarie 2012
Prin repatriere va referiti la stabilirea domiciliului pe teritoriul României. Pentru a isi stabili domiciliul pe teritoriul României, cetateanul român trebuie sa aiba un loc unde sa fie „luat in spatiu”. Adica ori trebuie sa detina o proprietate pe teritoriul României ori sa aiba pe cineva care sa fie dispus sa ii ia in spatiu.

Daca indeplineste una dintre aceste doua conditii, cetateanul român merge la sectia de politie arondata imobilului unde va domicilia si i se va emite o carte de identitate. Ulterior, merge la sectia pasapoarte si ii este eliberat pasaport cu domiciliu in tara.

Documente:
cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului din strainatate în România;
- certificatul de nastere, original si copie;
- certificatul de casatorie, în cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor, original si copie;
- hotarârea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- pasaportul românesc, valabil sau expirat, ori certificatul constatator privind dobândirea cetateniei române, emis de Ministerul Justitiei sau de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României din strainatate, original si copie; pentru pasaport sunt necesare fila informatizata si filele destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera, original si copie;
- actul de identitate si/sau pasaportul, eliberate de autoritatile straine; pentru pasaport sunt necesare copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei;
- chitanta C.E.C. privind achitarea taxei pentru restabilire, în valoare de 41 lei.

Later edit: Presupun ca i sa emis certificatul de atestare a cetateniei în Basarabia. Atunci cand depune cererea de carte de identitate va depune si o cerere de emitere a unui nou CNP
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Domnule avocat, sunteti o comara! Sa inteleg ca nu este nevoie sa-si transcrie mai intai cerificatele de nastere si/sau casatorie in registrele de stare civila romanesti? Ar putea sa faca cerere doar cu certificatele moldovenesti? Aveti idee cam cat dureaza procedura?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
const_be, utilizator
In primul rand trebuie sa obtina transcrierea actelor de stare civila. La obtinerea certificatului de nastere romanesc i se atribuie CNP. Apoi isi poate stabili domiciliul in Romania, conform procedurii descrise mai sus. Cadrul legal il reprezinta OUG 97/2005 si HG 1375/2006.
Ca sa intre in Romania trebuie sa obtina un titlu de calatorie emis de ambasada/consulatul roman.

Nu se pot repatria cetatenii care nu au avut cetatenia romana si domiciul in Romania.

Cetateanul basarabean de care vorbiti nu va putea obtine pasaport romanesc decat daca renunta la domiciliul din strainatate si isi face carte de identitate romaneasca (cu actele pe care le-a scris Alex Munteanu). Si cu atat mai putin pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Daca vrea sa circule in UE ca cetatean roman va trebui sa renunte la domiciliul din strainatate, iar pasaportul ii va fi desigur necesar doar daca vrea sa iasa din spatiul UE.

I se aplica Art. 56 din HGR 1375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani:

Art. 56. - Persoanele care au dobandit/redobandit cetatenia romana depun cererea pentru eliberarea primului act de identitate la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia locuiesc, unde prezinta urmatoarele documente:

[vi le-a spus Alex Munteanu].


Probabil ca ati pus intrebarea datorita Art. 10 din Legea Cetateniei Romane, dar nu se aplica (in opinia mea) cazului expus de dvs. daca nu a fost cetatean roman cu domiciliul in Romania.
Una e repatrierea, alta e redobandirea cetateniei pierdute din cauze independente de vointa omului.
Repatriatii (sau cei care vor sa se repatrieze) au avut la un moment dat cetatenia romana si au renuntat la ea, basarabeanul de care vorbiti dvs. nu cred ca a avut-o.

Art. 10.
Cetatenia romana se poate acorda si persoanei care a avut aceasta cetatenie si care cere redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplineste in mod corespunzator conditiile prevazute la art. 8 lit. b), c) si e).
Ca sa intre in Romania are nevoie de pasaport moldovean si certificatul care atesta cetatenia, atat.

În cazul basarabenilor vorbim tot de o redobandire a cetateniei române conform art. 11 din lege:
Art. 11
(1) Persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III, la cerere, pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) si e).
(2) Dispozitiile art. 10 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.


Trebuie sa obtina prima data transcrierea certificatului de nastere cu CNP, asa cum v-am zis in primul mesaj. Certificatele de nastere cu CNP se acorda doar la Starea Civil Sector 1 (pentru cei nascuti dupa 1980) sau la Directia de Pasapoarte pentru cei nascuti inainte de 1980. Ultima data stiam ca dureaza aproximativ 7 zile eliberarea CNP-ului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)