avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plangere penala in strainatate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plangere penala in strainatate

Ca cetatean roman stabilit in strainante am un caz in care ma gandesc sa depun o plangere penala contra altui cetatean roman, angajat al statului roman (ambasada / consulat). Unde as putea de depune o asemenea plangere? Se poate face prin internet sau prin FAX (V-as ruga sa-mi indicati link-ul respectiv numarul FAX).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pmi , utilizator 17:58, 1 Septembrie 2012
Intai asigurati-va ca e fapta penala (v-a cerut mita, v-a santajat, v-a amenintat, a facut fals in acte, etc.), altfel va puteti trezi cu o incadrare la denunt calomnios. Al doilea, asigurati-va ca a face sau a nu indeplini acel lucru incalca atributiile sectiei consulare, vedeti [ link extern ]

In privinta personalului ambasadei (deci nu doar al sectiei consulare) nu prea aveti cum le imputa neindeplinirea unor sarcini de serviciu fata de dumneavoastra, deoarece sarcina lor este de a pastra bunele relatii dintre state si nu se ocupa de cetatenii romani luati in mod individual. Daca ei comit gafe diplomatice, sunt sanctionati disciplinar, dar nu penal.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
tgeorgescu, utilizator
Ma intereseaza si pe mine acest subiect, dar cazul meu este putin diferit...
Doresc sa depun o plangere penala impotriva unui angajat al unei ambasade, care si locuieste in ambasada, pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, cu articolul Art. 379 din Noul Cod Penal:
'Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta persoanei căreia i s-a încredințat minorul prin hotărâre judecătorească spre creștere și educare, de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinți să aibă legături personale cu minorul, în condițiile stabilite de părți sau de către organul competent.'
Deci nu este vorba de nimic legat de activitatea diplomatica. Totusi, ambasadele au o mare problema - sunt teritoriu al RO, deci nu poti depune plangere la politia tarii gazda, mai ales ca angajatul locuieste in ambasada. Dar in ambasade nu exista sectie de politie plus ca toti oamenii de acolo se acopera unii pe altii. Ma gandeam sa ii adaug si pe ceilalti angajati la favorizarea infractorului.
Ce parere aveti? Ce se poate face? Daca fac plangere la o sectie de politie din RO, cum se face urmarirea penala?
fiind vorba de incredintarea unui minor, daca considerati ca aveti probleme, va adresati tribunalului din Romania. faptul ca persoana respectiva locuieste in ambasada este irelevant, asa cum faptul ca mai sunt si colegi ai persoanei care locuiesc tot acolo nu inseamna "favorizarea infractorului". o ambasada are reguli de functionare asa ca oricat v-ati dori sa intrati in ambasada ca la dv acasa si eventual sa faceti si un "mic scandal romanesc" asa ceva nu este permis, de fapt nu este permis nicaieri. adresati-va trbunalului unde s-a judecat cauza, plangerea penala nu are obiect in opinia mea, dar sunteti liber sa incercati.
Legat de minori, există autoritatea părintească este comună în urma unei ordonanțe președințiale, doar că domiciliul minorilor este la mamă. Se poate folosi acel articol de lege?

Legat de angajații ambasadei, aceștia închid telefonul de fiecare dată când mă prezint, deci nu știu cât de mult respectă ei regulile, mai ales că eu sun la instituție, nu pe telefoanele lor private.

Nu este vorba de scandal romanesc, doresc sa fac totul cat mai legal posibil. Dar nu doresc ca eu sa produc un nou caz Lafargue_vs_Romania ca să îmi pot vedea copiii. Eu știu că ambasadele sunt obligate să respecte legile RO și să ajute cetățenii români când li se solicită ajutorul. Autoritatea părintească nu este restricționată de o hotărâre, deci am drepturi și obligații față de copii și nimeni nu îmi poate impune felul în care să-mi exercit aceste drepturi în acest moment.
Ca să mă adresez unui tribunal pentru un executor, vă întreb ce executor se poate deplasa cu mașina atâta drum? Din nou, întreb unde se depune plângerea penală, la ce poliție? Cum se face anchetarea și la cât timp se consideră sustragere de la urmărirea penală?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii ambasadei manolachealex manolachealex Angajatii abasadei si familiile lor beneficiaza de imunitate de jurisdictie? (vezi toată discuția)
Plangere adresata procurorului general al parchetului curtii de apel alexandra.a1404 alexandra.a1404 Am depus o plangere impotriva organelor de cercetare si a procurorilor ce au lucrat la un dosar penal , la DNA, care a verificat doar ... (vezi toată discuția)
Schimbarea actelor in italia iulik800 iulik800 Buna ziua din urma divortului in RO am ajuns in italia si sa imi schimb actele pe numele de fata dar de la comune din oras mi zis ca hotarerea trebuie tradusa ... (vezi toată discuția)