avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate parcela un teren pe care exista o constructie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate parcela un teren pe care exista o constructie apartinand la trei mostenitori?

In urma succesiunii din anul 1991,dupa decesul tatalui meu, conform certificatului de mostenitor mi-a revenit 1/4 din casa si anexele gospodaresti si din cei 8 ari de teren intabulat. Sora mea a primit tot ca si mine iar mamei mele i-a revenit 1/2 din casa, anexe si pamant( 8 ari). Ulterior, in baza unei cereri de retrocedare, mama primeste titlu de proprietate pe 34 de ari, care in fapt sunt 32 ari si cuprind si cei 8 ari de teren care erau intabulati impreuna cu casa+ anexe si care au constituit masa succesorala dupa tata.Mama a intabulat cei 34 ari pe dansa, devenind astfel proprietara si peste pamantul mostenit de mine si de sora mea de la tata. Acum vrea sa imparta totul intre mine si sora mea. Terenul este o fasie lunga de aproximativ 160 m si cu front la strada de 18,5 m. Pe teren exista construite doua case la strada : casa parinteasca si anexele si casa surorii mele construita in anul1985 si neantabulata. Casele si anexa sunt asezate la aproximativ 3 m distanta un de alta si pana la limitele laterale ale terenului, astfel incat singura cale de acces la terenul din spate este numai printre ele.Problema este ca prin impartire mama vrea sa-i cedeze surorii mele partea de teren de la strada care contine casele si care este in proportie de 90% in intravilan, iar mie partea din spate a terenului, care este in totalitate extravilan , fara a avea cale de acces la acel teren. In acest scop a depus la primarie documentele in vederea obtinerii certificatului de urbanism pe care urmeaza sa-l obtina saptamana viitoare. Pentru acest lucru mi-a solicitat o copie dupa buletin si i-am dat fara sa stiu cum vrea sa impatra terenul. Ulterior am luat legatura cu topograful care a facut planul cadastral si am aflat ca voi primi prin donatie un teren la care nu voi putea ajunge. In plus prin aceasta impartire nu voi mai avea acces nici la partea mea din casa si anexe intrucat acestea se vor situa pe pamantul surorii mele. Intrebarile mele sunt:
1. Titlul de proprietate obtinut de mama in baza propriei sale declaratii, este legal daca contine si cei 8 ari care erau intabulati impreuna cu casa si anexa si care au constituit masa succesorala dupa tata?
2. Unde se mai regasesc in acest caz cei doi ari( adica 1/4 di 8 ari) de pamant pe care i-am mostenit prin certificatul de mostenitor in urma succesiunii?
3. Poate legal primaria sa emita un certificat de urbanism pentru o astfel de dezmembrare daca unul din cei trei mostenitori ai casei si ai anexei,conform extrasului CF ramane pe dinafara fara acces la mostenirea sa? Nu trebuia oare sa ceara si acordul meu pentruparcelare daca tot sunt mostemitor?
4. Daca mama obtine certificatul de urbanism pentru parcelare, si merge la notar, poate acesta sa legalizeze actele de donatie fara sa-mi ceara in scris acordul?
Care sunt caile legale prin care pot sa- mi apar mostenirea dupa tata?
Imi dau seama ca prin acest mod de impartire a terenului este ca si cum mama m-ar dezmosteni, intrucat neputand sa ma folosesc de acel teren pe care ar vrea sa mi-l doneze si de partea mea din casa si anexe, este ca si cum nu le-as avea. Sau poate ca nu, intrucat impozite va trebui sa platesc . Cum ma sfatuiti sa procedez? Pot ataca in instanta titlul de proprietate obtinut de mama in urma cu 18 ani, intrucat prin aceasta adevenit proprietara si pe mostenirea mea dupa tata?.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: luminita59 , utilizator 22:25, 21 August 2012
chiar nu poate nimeni de pe forum sa ma sfatuiasca in legatura cu problemele mele?
Cand am scris despre problema mea am crezut ca ma adresez unor profesionisti, insa dupa cum vad m-am inselat.Ce trebuie sa faca cineva ca domniile voastre sa aveti amabilitatea sa-i raspunde-ti? Chiar si un raspuns simplu macar din partea moderatorilor, de genul: nu ne intereseaza subiectul si tot ar fi fost ceva.Insa vad ca nu exista niciun pic de bunavointa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea mostenirii typa typa suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire marsel_87 marsel_87 Buna seara! Voi expune pe scurt situatia din familie si am dori sa stim ce pozitie sa luam in speta mai jos mentionata: Sunem 4 frati, tata a murit acum 20 de ... (vezi toată discuția)
Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)