avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Punerea in aplicatie decizie CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Punerea in aplicatie decizie CEDO

Buna ziua,

Tocmai am primit o notificare in baza unui proces mai vechi, ce a fost castigat de mine la curtea suprema de casatie si justitie si, pe care reclamantii l-au dus mai departe in procesul "x" contra Romaniei la CEDO, prin care li s-a dat lor castig de cauza.

Procesul este in legatura cu un teren, asupra caruia curtea locala s-a pronuntat in favoarea noastra, curtea regionala s-a pronuntat in favoarea reclamantului (unul dintre judecatori era ruda de gredu 2 cu reclamantul) iar curtea suprema s-a pronuntat in favoarea noastra.

In cadrul deciziei CEDO, s-a stabilit ca decizia curtii supreme ar trebui anulata si respectata decizila pe plan zonal, castigata de reclamanti.

Consider ca la CEDO nu s-au avut in considerare toate detaliile cazului, de aceea au castigat.

La "Daune", decizia specifica:
"In speta, curtea considera ca prin confirmarea titlului de proprietate al reclamantilor si prin punerea lor in posesie, reclamantii ar fi repusi intr-o situatie pe cat posibil echivalenta celei in care s-ar fi gasit daca nu ar fi fost incalcate prevederile erticolelor 6 & 1 din Conventie si 1 din Protocolul nr. 1 din Conventie"

Intrebarile mele sunt:

1. Daca reclamantii sunt impotriva Statului, de ce se recomanda sa fie repusi in posesia terenurilor? asta ne-ar afecta pe noi in mod direct, nu pe stat.

2. Acestia au trimis o notificare la primaria locala prin care cere repunerea in posesie a terenurilor respective in termen de 3 luni, conform deciziei CEDO. Ce masuri pot lua impotriva acestui fapt?

Va multumesc respectuos,
Mihai
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
mihaiv2, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 18:47, 15 August 2012
din pacate, din punctul meu de vedere nu mai aveti ce face
imi pare rau
Stimat forumist,

Eu sunt ultima persoană care să nege faptul că procesul de restituire a proprietăților din România, coroborat cu vânzarea lucrului altuia - precum Legea 112/95, ca exemplu, dar mai sunt și altele - a reușit să creeze, de fapt, două catregorii distincte de victime: foștii proprietari, pe de o parte, dar și noii proprietari, foști chiriași, pe de altă parte. Aceeași situație poate fi întâlnită și în spețe de fond funciar. Este modul Statului român de a rezolva problemele.

Din păcate pentru dvs, situația descrisă face mai puțin importante discuțiile de genul cine cum are dreptate, în acest gen de ipostaze.

Ceea ce este însă fundamental, reprezintă, însă, principiul potrivit căruia pacta sunt servanda, respectiv că, în cazul descris, obligațiile internaționale asumate de Statul Român sunt obligatoriu a fi respectate.

O hotărâre CEDO este o hotărâre executorie. CEDO, în cazurile împotriva României, începând cu precedentul de Mare Cameră Brumărescu, a statuat că o violare a proprietății este necesar a fi stopată, o dată constatată violarea, iar cea mai eficientă posibilitate de a stopa această violare o reprezintă restitutio in integrum, respectiv reintegrarea dreptului de proprietate.

Mai mult decât atât, derivând din principiul forței executorii a hotărârilor CEDO, Comitetul de Miniștri, organul executoriv al Consiliului Eurropei, a furnizat mai multe norme pentru statele membre, în care se prevedea obligația implementării legislative a posibilității redeschiderii procedurilor interne, în cazul constatării violării unor drepturi de către CEDO.

O descriere importantă a acestei obligații reiese din Recomandările Comitetului 2E/2000; 13E/2002; 6E/2004; 5E/2005; 4E/2004; 2E/2008,

din care îmi permit să citez:

Totuși, consecințele violării drepturilor suferite de partea lezată nu pot fi remediate întotdeauna, în mod adecvat, prin plata acordată drept satisfactie echitabilă. În funcție ce circumstanțe, executarea hotărârilor poate necesita luarea unor măsuri individuale în favoarea aplicantului, de către Stat, precum redeschiderea procedurilor, distrugerea informațiilor deținute cu încălcarea dreptului la viață privată, ori revocarea ordinelor de deportare în țări cu risc de a supuse tratamentelor inumane.
...
Redeschiderea procedurilor interne este de o importanță fundamentală în executarea hotărârilor CEDO. Într-adevăr, în anumite cazuri, aceasta reprezintă singura formă de "restitutio in integrum" posibilă, fiind singura formă efectivă de redresare a violării Convenției.

Astfel, stimat forumist, nu este doar normal, ci și obligatoriu ca, în cazul în care CEDO a constatat o violare a unui drept, violarea să fie stopată. În anumite cazuri, cea mai eficientă posibilitate de oprire a violării o constituie restitutio in integrum.

Având în vedere forța executorie a hotărârilor CEDO, dacă CEDO a dispus restituirea, în cazul în care bunul mai există, o restituire în natră este obligatorie pentru Statul Român, nu doar o opțiune.

Aceasta este și rațiunea introducerii instituției revizuirii după câștig CEDO, așa cum este prevăzută de vechiul și nol Cod.

Dacă doriți, puteți citi și articolul publicat aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Prin urmare, stimat forumist, este rezonabil și legal ca adversarii dvs să își poată valorifica hotărârea CEDO favorabilă acestora. Evident, dvs puteți formula pretenții împotriva Statului, la rândul dvs.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire proprietate cedo Dana Maria Corneanu Dana Maria Corneanu Am formulat o cerere la CEDO in 2010, privind restituirea in natura a unui teren preluat abuziv (fara titlu) de statul roman. In ultima adresa primita de la ... (vezi toată discuția)
Hotarare interna definitiva casata de c.e.d.o lucian79 lucian79 daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat ... (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face - hotarari diferite, aceeasi speta nalex nalex In situatia in care pierzi un proces civil privind litigii de munca, definitiv, ce s-ar mai putea face stiind ca in aceiasi speta alti 3 colegi de compartiment ... (vezi toată discuția)