avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinere si arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinere si arestare

Cine are dreptul sa retina un cetatean in Romania? Cine are dreptul sa aresteze un cetatean in Romania? Care este diferenta dintre cele doua proceduri? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Edvinn , utilizator 18:29, 15 August 2012
Sa retina are dreptul procurorul sau politistul, pe baza de ordonanta.Durata retinerii nu poata fi mai mare de 24 ore.
Arestul poate fi pronuntat doar de catre judecator la propunerea procurorului.Durata arestului poate fi de 10 sau 30 de zile(in functie de calitatea procesuala de invinuit respectiv inculpat).Aceasta durata a arestului poate fi prelungita tot de un judecator.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
ContSters258804, utilizator
In primul rand RETINEREA , poate dura 24 de ore, durata din care se deduce timpul cat faptuitorul a fost privat de libertate ca urmare a masurii administartive a conducerii la sediul politiei.
2- Arestarea poate fi luata dupa trecerea intervalului de retinere cu avizul judecatorului in anumite conditii prevazute in codul de procedura penala de la art. 146.
in art. 159 alin. 13 - Procedura prelungirii arestarii preventive dispuse in cursul urmaririi penale. ---- Judecatorul poate acorda si alte prelungiri, fiecare neputand depasi 30 de zile. Dispozitiile alineatelor precedente se aplica in mod corespunzator. Durata totala a arestarii preventive in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil, si nu mai mult de 180 de zile.

Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul rezonabil ROMANIAlibera ROMANIAlibera SOTUL MEU DE2 ANI ESTE TOT PE AREST PREVENTIV.CAT ESTE TERMENUL REZONABIL PT A FII JUDECAT DEFINITIV O PERSOANA INCARCERATA? (vezi toată discuția)
Durata arestului preventiv negru daniel negru daniel Buna , a-si avea si eu o intrebare care este durata pentru care poate fi cineva retinut in arest preventiv cu cat se poate prelungi arestu preventiv si daca se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate ... Mateus23 Mateus23 Buna ziua! Am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate prelungii un arest preventiv? Penal (vezi toată discuția)