avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze confidentialitate in CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze confidentialitate in CIM

Buna ziua,

Conform codului muncii salariatii sunt obligati sa respecte anumite clauze de confidentialitate care sunt mai mult sau mai putin standard in orice model de CIM.

Textul urmator poate fi introdus in CIM la o societate privata din domeniul IT? Este de bun simt sau incalca in vreun fel drepturile salariatului? Daca ingradeste drepturile salariatului, cum ar putea fi reformulat astfel incat salariatul sa nu faca concurenta firmei de IT pe parcursul valabilitatii raporturilor de munca?
:

"Salariatul se obliga sa nu presteze, pe toata perioada derularii prezentului contract, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate similara cu cea prestata la Angajator conform fisei postului anexata prezentului contract. Salariatul nu va presta o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu Angajatorul, respectiv un tert care desfasoara activitati similare cu activitatile desfasurate de Angajator conform obiectul de activitate autorizat."

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 17 August 2012
este o clauza legala si des folosita, tocmai pentru a preveni concurenta neloiala din partea angajatului.
Multumesc mult pentru raspuns. Problema este la mentiunea ca "Salariatul se obliga sa nu presteze, pe toata perioada derularii prezentului contract, in interesul sau propriu..".
Angajatorul are dreptul de a ingradi/limita ceea ce face angajatul in timpul liber?

Am consultat si legea 11/1991, modificata prin legea 298/2001, insa nu am gasit nimic concret care sa faca referire la activitatile prestate in timpul liber al angajatului. Exista in legile romanesti o prevedere specifica in acest sens?
Nu este vorba despre clauza de confidentialitate .. in art.26 C.mn. se prevede :
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Ceea ce s-a inserat seamana, dar nu este valabila, cu o clauza de neconcurenta.
Conform legii 11/1991, concurenta neloiala e altceva decat neconcurenta. Pentru neconcurenta se plateste indemnizatie si intra in vigoare la incetarea raporturilor de munca.
Sunt anumite fapte care intra sub incidenta legii invocate de dvs ... prin urmare, ceea ce ati mentionat mai sus in mesajul initial tine mai mult de clauza de neconcurenta si nicidecum de cea de confidentialitate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)
Ce pot face impotriva unui angajat care a furat informatii in firma? PROTECT PROTECT CE ACTIUNI POT INTREPRINDE IMPOTRIVA UNUI ANGAJAT CARE A FURAT INFORMATII DIN FIRMA? INCA NU-MI DAU SEAMA DE DIMENSIUNEA PIERDERILOR, DEOCAMDATA AM DESCOPERIT ... (vezi toată discuția)