Angajatorul ma forteaza sa semnez un angajament care prin care renunt la drepturi garantate de Codul muncii. Acest angajament, o data semnat de mine, este valabil? Cu alte cuvinte, ceea ce semnez eu este mai puternic decat Codul Muncii? Sau semnez linistit si la o infatisare in instanta, de exemplu, am castig de cauza, conform prevederilor din Codul muncii?
Va multumesc.
Sa spunem ca imi dau demisia. Imi vad de treaba, respect preavizul, dupa 15 zile nu ma mai prezint la munca si solicit eliberarea cartii de munca. Ma refer la varianta in care dupa aceea se insista sa-i platesc cine stie ce sume, eu nu i le platesc, si atunci ma da in judecata. In mod normal nu ar trebui sa aiba sanse de succes.
"chiar are de gand sa ma dea in judecata" se refera si la faptul ca stiind ca sunt prevederi ilegale si nu are sanse de castig nu ma va da oricum in judecata.
Articolul 38 din codul muncii nu anuleaza prevederile ilegale din acest act?
In situatia in cere va dati demisia si respectati preavizul stabilit prin CIM, nimeni nu are dreptul sa va refuze eliberarea carnetului de munca.
In primul rand, conteaza unde sunt carnetele de munca: sunt tinute de catre angajator sau la ITM. Daca sunt tinute la angajator, odata cu decizia de incetare a CIM trebuie sa va inmaneze si carnetul de munca.
Daca sunt la ITM, cei de la unitate trebuie sa inregistreze in 5 zile de la emitere decizia de incetare a CIM si sa va dea si dumneavoastra un exemplar vizat de ITM, iar dumneavoastra trebuie sa va prezentati personal (de obicei dupa 10 zile de la inregistrarea decizie) la ITM si sa solicitati eliberarea carnetului de munca. trebuie sa aveti asupra dumneavoastra actul de identitate (este bine , dar nu necesar, sa aveti si decizia angajatorului).
Daca vi se refuza eliberarea carnetului, aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata.
Firma la care munciti, nu va poate obliga sa platiti "cine stie ce sume" decat in baza unei hotarari definitive si irevocabile. Asa ca , daca va solicita sa platiti cine stie ce daune , fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aceasta solicitare este ilegala.
Acum m-am lamurit ca actul incalca legea. Unii dintre colegii mei cred ca, o data semnat actul, renunt de buna voie - si nu mai beneficiez - de drepturile prevazute de lege. Nu mi se pare o gandire corecta avand in vedere fraza din art. 38 din Codul Muncii care prevede ca "Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate."
Nu este chiar asa :"o data semnat actul, renunt de buna voie - si nu mai beneficiez - de drepturile prevazute de lege."
In situatia in care ajungeti la un conflict pe tema incalcarii acestor drepturi , va adresati instantei de judecata sa constate nulitatea actului incheiat cu incalcarea prevederilor legale.
Nimeni nu poate sa fie ingradit de drepturile recunoscute prin lege.