avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical pentru copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical pentru copil cu handicap

Buna. Daca am un copilas incadrat in handicap grav de cate zile de concediu anual pt ingrijirea lui pot beneficia? acestea se acorda separat de concediul meu medical, da? cat imi poate da medicul de familie si cat specialistul? multumesc
Cel mai recent răspuns: elennna , utilizator 23:27, 18 August 2012
Cf..ART. 28din OUG158/2005;
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu
handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza
certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru
persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 dezile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilultediagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită demedicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cuaprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Cf.ART. 50din Norme60/32/2006:
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.

ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. #M3 Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale. #


In ceea ce priveste durata acestui tip de concediu,acestea se acorda separat,in cf. cu prevederea art.34din OUG158/2005:

Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi
lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină,precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordateunui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
ContSters136493, utilizator
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical zar zar pot avea doua concedii medicale pentru copil bolnav pana la sapte ani in aceasi luna? Medicul de familie nu vrea sa imi elibereze pe motiv ca nu poate da in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ingrijire copil bolnav cu varsta de 2 ani si 2 luni miranic miranic Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca medicul de familie imi poate elibera concediu medical pentru ingrijirea fetitei mele care are 2 ani si 2 luni si a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)