avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Un barbat in virsta de 61 ani si cu o vechime in munca de 42 ani , se poate pensiona anticipat fara a fi penalizat ?
Cu respect .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:23, 29 Noiembrie 2012
Pentru un barbat nascut dupa ianuarie 1950 varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
Poate beneficia de pensia anticipata incepand de la 60 de ani, daca are un stagiu de cotizare de 43 de ani.
Poate beneficia de pensie anticipata partiala tot incepand de la 60 de ani, daca are un stagiu de cel putin 35 de ani.

In cazul dvs. se poate obtine doar pensie anticipata partiala, cu o penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Pentru 4 ani de anticipare penalizarea este de
0,75% x 4 x 12 = 36%.

Pentru pensia anticipata (fara penalizare) ar mai trebui realizat inca 1 an de stagiu de cotizare. Atentie, anii de armata nu intra in cei 43 de ani necesari!
Am omis a preciza ca vechimea de 42 ani include si perioada de facultate .
In prezent am statut de somer . Anul de somaj se ia in calculul vechimii ? Daca da , atunci as putea fi pensinat anticipat fara penalizare la acumularea vechimei de 43 ani asa cum mi-ati spus dvs.
Va multumesc pentru sfaturi .
In stagiul necesar pentru pensia anticipata nu intra perioada de facultate si nici cea de armata. Anul de somaj se considera stagiu de cotizare, nu vechime in munca.
Nu va ramane decat pensia anticipata partiala, din pacate.

Legea nr. 263/2010:

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) se valorificã pentru obţinerea prestaţiilor de asigurãri sociale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.


Pensia anticipatã
ART. 62
(1) Pensia anticipatã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevãzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângã condiţiile prevãzute la alin. (1), este necesarã şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevãzut în anexa nr. 6, şi care se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervã/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstã în grad prevãzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizãrii unor unitãţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervã sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasãrii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordãrii pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limitã de vârstã.
ART. 63
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevãzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulatã cu nicio altã reducere reglementatã de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plãţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limitã de vârstã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), se face din oficiu.



Pensia anticipatã parţialã
ART. 65
(1) Pensia anticipatã parţialã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depãşit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângã condiţiile prevãzute la alin. (1), este necesarã şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevãzut în anexa nr. 6, şi care se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervã/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstã în grad prevãzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizãrii unor unitãţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervã sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasãrii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordãrii pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limitã de vârstã care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lunã de anticipare, pânã la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentã datoritã extracţiei şi prelucrãrii minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Micã şi Zlatna, pe o razã de 8 km în jurul acestor localitãţi, beneficiazã de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fãrã penalizarea prevãzutã la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2030.
ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevãzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulatã cu nicio altã reducere reglementatã de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã parţialã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii prevãzute la art. 65 alin. (4) şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plãţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limitã de vârstã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), se face din oficiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
ana-cer, moderator
Buna ziua, vin si eu cu urmatoarea intrebare deoarece ati dat mai devreme un raspuns foarte clar :
- perioada in care salariatii au beneficiat de somaj tehnic (75%din salariu) se calculeaza pentru acordarea sporului de vechime? Sunt noua in domeniu la o societate , iar colega care mi-a predat toate documentele lua in considerare pentru calculul sporului de vechime toate perioadele considerate asimilate - mai putin facultatea - (armata, somajul, CFP ) . Am mai urmarit forumul si am aflat ca perioada somajului dupa 2002 nu mai trebuie luat in calcul si nici armata . Va rog mult daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns cat mai urgent , deoarece am cateva angajari de facut si nu stiu ce spor de vechime sa acord. Va multumesc anticipat.
Codul muncii prevede:

ART. 16
......
(4) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
.......
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;


Deci, somajul tehnic este un caz de suspendare a CIM din initiativa angajatorului, care are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat.
Concluzia ar fi ca nu se poate considera vechime in munca, deoarece nu se presteaza munca.

Alte discuții în legătură

Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala mezesagneta mezesagneta Sunt nascuta in 08.09.1956,si am un stagiu de cotizare de 30ani.Pot sa ies in pensie anticipata partiala?daca da cind? (vezi toată discuția)
Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)