avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta in familie - solutii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta in familie - solutii

Revin cu un alt subiect,mai delicat.
Suntem 2 familii intr-un apartament cu 4 camere.Adica mama,tata sora,eu,sotia si copilul.De cand s-a nascut copilul,am devenit 2 familii.Acum:

Tata este....dependent de alcool.Este ceva obisnuit - mai degrama a devenit ceva obisnuit sa fie mereu in stare de ebrietate,agresiunile verbale sunt la ordinea zilei,uneori si fizice,asupra sotiei(mama).Mai nou,au inceput agresiuni verbale si la adresa sotiei mele si copilului,care are numai 8 luni.
Situatia aceasta este de foarte multi ani.Sunt deja 2 plangeri la politie,facute in anii anteriori,cand legea violentei era cea veche si nu se putea face nimic.

Ma gandesc la o modalitate de a-l aduce in fata unui judecator,pentru a-l evalua.Sunt martori in bloc,care ar putea relata cu lux de amanunte scandalurile de ani de zile precum si agresiunile fizice savarsite dealungul timpului.Mentionez ca este pensionat pe caz de boala,avand printre "boli" si o problema psihologica,mai pe romaneste,ca-i cam...nebun,iar acest lucru devine evident pe zi ce trece.Ne-a pus in pericol de multe ori integritatea familiei,chiar si locuinta,avand o datorie pe care n-avea de gand sa o plateasca catre o firma de recuperari creante,datorie pe care noi am platit-o,pe motivul ca este proprietar al locuintei si riscam la un moment dat sa ajungem pe drumuri.Nu munceste,ne fura lucruri pentrua le vinde si sa-si achizitioneze "hrana" de zi cu zi.Nu contribuie la nimic,prin definitie este un parazit,o capusa care,pe deasupra ca nu este de folos,mai si imbolnaveste.

Sotia prefera sa stea mai mult la ea acasa cu copilul(in Oltenia) din cauza comportamentului sau de maimuta urlatoare.Nu sunt genul de om care sa apeleze tot la violenta,ci mereu ma gandesc la alte metode,legale.Acum cu noua lege,as dori sa cer o parere sau un sfat despre ce ar trebui facut.Am un copilas,care as vrea sa creasca intr-un mediu adecvat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 01:48, 21 August 2012
LEGE Nr. 217 din 22 mai 2003 *** Republicată pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
CAPITOLUL IV Ordinul de protecţie
ART. 23
(1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
(3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
ART. 24
(1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului.
ART. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
ART. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
(2) Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.

ART. 27
(1) Cererile se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
(5) În caz de urgenţă deosebită, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
(6) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicită ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
(7) Judecata se face de urgenţă şi cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat.
(8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
ART. 28
În cazurile prevăzute la art. 25 alin. (3), victima poate renunţa, potrivit art. 246 din Codul de procedură civilă, la judecarea cererii privind ordinul de protecţie.
ART. 29
(1) Ordinul de protecţie este executoriu.
(2) La cererea victimei sau din oficiu atunci când împrejurările cauzei impun astfel, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen.
ART. 30
(1) Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai recursului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Instanţa de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
(3) Recursul se judecă cu citarea părţilor.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
ART. 31
(1) Ordinul de protecţie se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului.
(2) Ordinul de protecţie prin care se dispune oricare dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) se pune în executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei.
(3) Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.
(4) Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.
Cine e proprietarul casei ? O solutie ar fi divortul si partajul ( daca e cazul). Puteti cere evacuarea individului pe durata procesului.
Masurile ce se pot lua pe legea violentei in familie au caracter temporar.
Buna,

Nu apreciez, ca in acest caz, problema principala ar fi violenta, ci mai degraba proprietatea.

"pe motivul ca este proprietar al locuintei si riscam la un moment dat sa ajungem pe drumuri"

Din cate am inteles, domnul este proprietarul apartamentului (sau ma rog, poate dansul si mama). In acest caz, are dreptul de a face, ceea ce-si doreste in propria casa, intrucat a muncit o viata intrega pentru aceasta. Iar daca acest lucru nu este pe placul dumneavoastra, atunci puteti duce o viata mai buna in propriul apartament.

Daca apartamentul este comun, atunci lucrurile se complica. Insa o solutie viabila ar fi achizitionarea a 2 apartamente monofamiliale, dupa vinderea celui cu 4 camere. Cred ca este o utopie sa vreti sa schimbati comportamentul omului....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de restictie marina eusenia marina eusenia Cum pot optine un ordin de restrictie?sotul e violent verbal si fizic cu mine si copilu de 14 ani,tin sa precizez e eliberat conditionat!ce pot face sunt ... (vezi toată discuția)
Abuzata fizic in fata copiilor Oanamares Oanamares Ce ar putea face o persoana abuzata fizic si verbal in fata copiilor, in afara de o plangere la politie, insotita de un certiicat medico legal? Parasitea ... (vezi toată discuția)
Agresiunea fizica in cuplu mirunaddd mirunaddd Sotul meu m-a batut foarte tare acum cateva zile in fata copiilor. Mi-a luat telefonul si nu am putut chema politia in noaptea aceea, dar vecinii au auzit tot. ... (vezi toată discuția)