avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua,preavizul de 20 de zile este obligatoriu daca esti in perioada de proba?Daca nu il faci ce se poate intampla?Cum se desface contractul de munca in acest caz?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:24, 19 August 2012
este obligatoriu preaviz in caz de demisie.
se poate desface cim disciplinar

alceva nimic
In perioada de proba se poate face incetarea CIM doar printr-o simpla notificare, de aceea este si numele "perioada de proba".

Codul muncii:

ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncã se poate stabili o perioadã de probã de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizeazã exclusiv prin modalitatea perioadei de probã de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probã, contractul individual de muncã poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisã, fãrã preaviz, la iniţiativa oricãreia dintre pãrţi, fãrã a fi necesarã motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probã salariatul beneficiazã de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevãzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncã aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncã.
(5) Pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior, primele 6 luni dupã debutul în profesie se considerã perioadã de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementatã prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereazã obligatoriu o adeverinţã, care este vizatã de inspectoratul teritorial de muncã în a cãrui razã teritorialã de competenţã acesta îşi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevãzut la alin. (5) se reglementeazã prin lege specialã.
imi va afecta mai tarziu desfacerea disciplinara?E vb ca nu mai pot merge la acel loc de munca se lucreaza inuman,una au spus la angajare si alta la "fata locului,"este o munca cu foarte mult efort fizic si nu mai rezist.Daca ar accepta cu acordul partilor art 55 lit b daca nu chiar nu stiu ce sa fac Multumesc inca odata pt raspunsul prompt,
nu mai exista carte de munca sa se vada...daca in schimb va vrea angajatorul se poate vedea...in general nu prea conteaza...faceti o plangere la ITM in care sesizati cele scrise si aveti o justificare
Daca incetati CIM cu acordul partilor nu puteti beneficia de somaj, in cazul in care nu gasiti alt loc de munca.
Trimiteti notificare scrisa ca doriti incetarea CIM in timpul perioadei de proba cu art.31 alin.(3) si scapati si de preaviz. Aveti grija sa fie inregistrata notificarea ca sa aveti o dovada.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)
Perioada de proba 6 luni AGT AGT Buna ziua, Am fost angajat intr-o pozitie de director cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 6 luni. In cintrcat sunt ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in perioada de proba dana13 dana13 Un angajat aflat in perioada de proba, poate fi trimis in somaj, daca i se desfiinteaza postul? In baza carui articol ii inceteaza cim-ul (art 65 alin 1 sau ... (vezi toată discuția)