avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul concediu medical

Daca in ultimele 6 luni, functionar fiind, am beneficiat si de venituri din participarea la anumite comisii, acestea intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate tmporara de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:50, 15 Februarie 2013
Daca sumele au intrat in fondul de salarii al angajatorului pt. care s-a platit contributia la concedii si indemnizatii de boala si se regasesc evidentiate pe statul de plata in venitul dvs. brut ,da.
Conform OUG nr. 158/2005, Actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(2) Persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 5 lit. a) au obligatia platii cotei de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, aplicata la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislatiei financiar-fiscale in materie.
Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala.
Cf.Codului Fiscal,ART. 296^16 Excepţii specifice lit.e2:
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
........

e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:

e1. veniturile acordate, potrivit legii, cadrelor militare în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;

e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);


ART.296*4al(1)litg:


g) sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, după caz, precum şi sumele primite pentru participarea în consilii, comisii, comitete şi altele asemenea;


Daca este vorba concret despre un venit dintre cele enumerate la lit.g pt.acestea angajatorul nu plateste contributie la concedii si indemnizatii si in concluzie acest venit nu intra in calculul bazei pt.stabilirea indemnizatiei de cm.tocmai de aceea am si folosit in comentariu conditionalul "daca", (in lipsa informatiei concrete asupra naturii exacte a venitului respectiv )....


ART10OUG158/2005:
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilorlunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până lalimita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţiapentru concedii şi indemnizaţii
Multumesc mult pentru raspunsuri, insa nu scrie nicaieri ca nu se ia in calcul exact acel venit. Exemplu concret : salariul in ultimele 6 luni a fost de 1000 lei lunar pt care s-au platit contributii, iar pentru cei inca 500 lei lunar in plus, de la comisii, nu s-au platit probabil pt ca este exceptie. Practic contributia s-a platit doar pentru ce este cerut de lege, insa nu scrie nicaieri ca nu se iau in calcul banii de la comisii pt ca nu s-au platit contributii pt ei. Datoria catre stat este platita. Plata contribuiei s-a facut, chiar daca doar pt o parte din venit, pt ca doar acea obligatie exista. In schimb, la baza de calcul ar trebui sa se ia in considerare si suma de la comisii. In speranta ca m-am facut inteles, astept argumente solide!
Da,am inteles nelamurirea dvs.raspunsul este dat de art.10 din OUG158 ,care reglementeaza modul de constituire al bazei de calcul pt. indemnizatia de cm ,pe care vi l-am redat mai sus,si care spune ca baza de calcul a indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până lalimita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţiapentru concedii şi indemnizaţii


Deci apare precizarea clara ce venituri intra in baza ,si anume doar acelea pt. care se calculeaza contributia pt. concedii si indemnizatii,(in speta de fata doar salariile brute)ori asa cum v-am aratat mai sus,Codul Fiscal excepteaza dela plata contributiei tocmai acest tip de venit, rezultat din participarea în consilii, comisii, comitete şi altele asemenea.

Concluzie,temeiul afirmatiilor este constituit de prevederea art10din OUG158/2005,coroborat cu prevederea art. 296^16 Excepţii specifice lit.e2din Codul Fiscal.


Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal alinamadalina1980 alinamadalina1980 Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu unde sa ma adresez,am luat institutiile statului la rand si nimeni nu stie sa ma lamureasca.Am ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)