avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuinta

Buna ziua,

Intentionand sa inchei o asigurare facultativa a locuintei, am o nelamurire legata de suma asigurata mai exact nu stiu cum se stabileste. M-ar interesa o suma asigurata cat mai corecta astfel incat nici sa nu fie subevaluata dar nici supraevaluata (in cazul acesta as plati degeaba o prima de asigurare mai mare). Am cerut sfatul unui broker dar am inteles ca nici o firma de asigurari nu are vreun fel de grila in functie de care se stabilesc sumele asigurate. Am fost totusi sfatuita de catre broker ca suma asigurata ar fi valoarea de piata adica suma la care as putea sa vand locuinta respectiva dar nu stiu daca e corect. O alta persoana mi-a spus sa imi fac un calcul la 500 euro metru patrat, x suprafata utila si astfel sa ajung la suma asigurata dar iarasi nu stiu daca ar trebui luat in calcul suprafata utila sau suprafata construita.
In concluzie as dori niste sfaturi legate de modul de stabilire cat mai corect al sumei asigurate astfel incat sa nu fie nici subevaluata, nici supraevaluata. Am sa va dau cateva detalii ale locuintei: este o casa in mediul rural dar foarte aproape de un oras mare, constructie din caramida, cladirea este in stare foarte buna cu toate utilitatile si finisajele. Persoana care mi-a spus ca 500 euro m/p x suprafata utila ar fi suficient,motivand ca in mediul rural preturile sunt mai mici fata de oras. Dar eu cred ca in cazul unei daune reparatiile ar costa la fel ca si in oras fiindca materialele de constructii au acelasi costuri.
Sunt totusi curioasa daca chiar nici o firma de asigurare nu face o evaluare a locuintei inainte de incheierea politei de asigurare si lasa la latitudinea clientului sa-si evalueze locuinta, ba la valoarea de piata care in contextul crizei actuale este greu de stabilit, ba la valoarea de nou minus uzura(care nu stiu cum se calculeaza), ba o alta idee a fost sa-mi asigur locuinta la pretul de achizitie care poate am cumparat-o in urma cu 20 de ani sau a fost mostenire. Poate in mod intentionat firmele de asigurari lasa clientii sa-si evalueze singuri locuintele astfel incat in cazul unei daune sa existe motive, ba ca a fost subevaluata, ba supraevaluata.

Astept sfaturile Dvs.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
mihaela495, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:35, 23 August 2012
Informatia primita este incorecta.Oricare asigurator are informatii si norme de incadrare a valorilor, functie de mai multi factori (an constructie, material de baza, finisaje, dotari, etc).Ca orice estimare, evaluarea se face de comun acord cu asiguratoul, cu mentiunea ca este permisa depasirea fata de norma , cu un procent foarte larg (poate fi intre 30% si 50% plus sau minus) in intervalul caruia nu se considera sub sau supraevaluare (nu influenteaza despagubirile).Este normal sa va evaluati bunul, de ajutor poate fi si grila locala notariala pt. impozitare, ca valoare minima, de la care sa incepeti calculul.Valoarea propusa, va fi acceptata prin incadrarea in norme, de catre asigurator, care va avertiza daca este depasita limita inferioara sau superioara, mentionand acest aspect in polita, inainte de emitere.
Valoarea variabila in timp a pretului de constructie/mp, poate fi corectata in timpul valabilitatii politei, prin suplimente modificatoare.
Multumesc pentru raspuns.

O sa caut un alt broker de asigurari.
Daca am inteles bine Dvs. spuneti ca este permisa depasirea fata de norma cu plus/minus 30-50% fara sa influenteze despagubirile. Brokerul de asigurari mi-a spus ca in cazul in care bunul este subevaluat cu 30% de ex., in cazul unei daune si despagubirea va fi mai mica cu 30% fata de valoarea reala. Dar care este valoarea reala? Tot acelasi broker mi-a spus ca in cazul in care suma asigurata este supraevaluata, in cazul unei daune, un inspector de asigurari va evalua paguba si voi fi despagubita cu valoarea reala si daca valoarea reala stabilita de asigurator va fi mai mica decat suma asigurata, ce am platit in plus este pierdere pentru mine. Ce mi se pare ciudat este faptul ca in cazul unei daune asiguratorul stie sa stabileasca valoarea reala dar cand se incheie polita nu stie/nu-si da interesul sa stabileasca o suma asigurata reala.
Nu imi doresc decat ca in cazul unei daune despagubirea sa acopere reparatia sau inlocuirea bunurilor (casa si bunuri), si pentru acest lucru nu as vrea nici ca suma asigurata sa fie subevaluata astfel incat despagubirea sa nu acopere reparatia dar nici sa platesc in plus degeaba.
Ati putea sa mai imi spuneti daca pretul constructiei pe mp se calculeaza la suprafata utila sau suprafata construita.

Multumesc
Normal este suprafata construita, valoarea imobilului reprezentand costul constructiei cladirii.
In privinta consultarii, va sfatuiesc sa faceti o vizita directa la asigurator.Brokerii sunt superficiali si urmaresc numai castigul legat direct de suma asigurata.Acolo veti afla si care este marja de acceptare a sumei asigurate.Odata stabilita, nu mai poate fi contestata ulterior de catre asigurator, daca nu a mentionat in polita supraasigurarea sau subasigurarea locuintei.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu o asigurare de bunuri jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! As dori un sfat in urmatoarea speta legata de o polita de asigurare bunuri: un bun este asigurat cu o suma de x lei. Are loc un incendiu, bunul ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta la valoare mai mica decat valoarea ei reala, despagubire proportionala oceausu oceausu am o asigurare obligatorie si o asigurare suplimentara pentru locuinta.asigurarea obligatorie ptr 20000 euro si asigurarea suplimentara la locuinta(inclusiv ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinte BogdanGradinaru BogdanGradinaru Am o camera de camin cu o suprafata totala de 11 mp la ultimul etaj (etajul 4) intr-un bloc din beton in Craiova. Valoarea acestei locuinte este de maxim ... (vezi toată discuția)