avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt combustibil auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt combustibil auto

Buna ziua .
In urma cu cateva zile am luat proasta decizie de a ajuta un prieten la greu (mentionez ca eram ultima lui sansa pt a nu-si pierde casa) si am sustras din masina companiei benzina.
Mai exact masina are inel de pompa , am bagat aproximativ benzina de 900 Ron (in 4 transe) dupa care o goleam in bidoane.
Cei din companie si-au dat seama,au luat inregistrarile de la peco si m-au vazut.
Am recunoscut si mi-au dat un termen de 30 de zile sa platesc paguba(am semnat si o hartie in acest sens) .
Intrebarea mea este la ce sunt incadrat si ce riscuri exista in situatia mea? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 18:00, 31 August 2012
Ar trebui să faceţi tot posibilul să vă respectaţi angajamentul şi să achitaţi prejudiciul. Dacă va fi depusă plângere, riscaţi să fiţi urmărit penal şi judecat pentru infracţiunea de furt calificat, infracţiune în cazul căreia este prevăzută o pedeapsă de la 3 la 15 ani.
chiar daca nu se poate numi furt ceea ce s-a intamplat? eu nu am furat aceea benzina , ei mi-au dat-o pe cardul de combustibil , mi-a spus cineva ca se poate incadra la maxim abuz de incredere nicidecum la furt pentru faptul ca nu mi s-a impus nici o limita la folosirea combustibilului ci a fost acordat la discretie.
Va multumesc frumos
Dacă dvs. consideraţi că folosirea la discreţie poate însemna şi ssutragerea combustibilului pentru consumul propriu , vă aflaţi în eroare.
Cine v-a spus că fapta constituie abuz de încredere, v-a indus în eroare, fiindcă precis nu avea cunoştinţe în materia dreptului penal. Este adevărat faptul că aţi abuzat de încrederea angajatorului dvs., fără a presupune că există şi infracţiunea cu acelaşi nume în speţă.
Ca să vă conving totuşi , haideţi să comparăm împreună cele 2 infracţiuni, doar definindu-le:
Articolul 213 - infractiunea de abuz de incredere :
fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.
Furtul-art 208 cod penal:
Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile.
Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea în condiţiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
Art. 209 cod penal -Furtul calificat:
Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi furtul privind:
a) un bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) un act care serveşte pentru dovedirea stării civile, pentru legitimare sau identificare.
Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
"a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene, ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 18 ani.
Furtul care a produs consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
În cazul prevăzut la alin. 3 lit. a), sunt considerate tentativă şi efectuarea de săpături pe terenul aflat în zona de protecţie a conductei de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului, etanului lichid, benzinei, motorinei, altor produse petroliere sau gazelor naturale, precum şi deţinerea, în acele locuri sau în apropierea depozitelor, cisternelor sau vagoanelor-cisternă, a ştuţurilor, instalaţiilor sau oricăror altor dispozitive de prindere ori perforare.
Pentru a fi abuz de încredere, ar fi fost necesar ca să dispuneţi pe nedrept de un bun, pe care-l deţineaţi , cu orice titlu, sau să refuzaţi a-l restitui persoanei care vi-l încredinţase. Ori dvs. nu aveaţi obligaţia restituirii acelui bun şi nici nu deţineaţi acel bun în baza unui titlu.Mai mult, puteaţi dispune de acel bun , pe drept, dar nu în interes propriu,adică puteaţi să consumaţi , nelimitat, cum aţi afirmat, însă în interesul angajatorului dvs. şi nu al dvs. înşivă.Doar câteva argumente, firave, e drept, fiindcă ar fi multe de zis.
Dar furtul înseamnă că v-aţi însuşit un bun mobil al altuia , adică l-aţi luat pe nedrept, cu scopul de a vi-l înuşi , cu intenţie . La infracţiunea de furt există un cuvânt cheie- luarea
, atunci cînd o persoană ia lucrul altei persoane, adică îl deposedează de bunul său, pentru ca el să se împosedeze , se comite infracţiunea de furt, spre deosebire de acţiunea de a dispune pe nedrept de un bun al altuia sau a refuza să-l restituie, atunci când trebuia , sau deloc .
Poate că seamănă puţin cele 2 infracţiuni, sub aspectul însuşrii bunului , dar condiţiile în care se comit diferă , şi iarăşi ar fi multe de spus.
Acum revin la sfatul iniţial, achitaţi prejudiciul şi poate că angajatorul dvs. nu va depune plângere. Dacă va apuca să depună plângere, să ştiţi că nu o va mai putea retrage , iar dvs. veţi fi cercetat şi poate judecat şi pedepsit.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Cu siguranta ca voi plati prejudiciul,dar daca voi plati ,ulterior vor mai putea depune plangere daca isi recupereaza integral paguba? Sau cum pot afla daca intre timp ei depun o plangere impotriva mea ? Ma gandesc ca poate ei depun , eu platesc si degeaba sau , eu platesc si ei depun plangere dupa ... va multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte.
Nu ştiu dacă vor mai depune plângere, în fond, ceea ce îi interesează este recuperarea prejudiciului. Dar poate există acest risc. În orice caz, când plătiţi , încheiaţi un înscris, o chitanţă liberatorie de plată, poate chiar la un notar. Astfel, în caz că totuşi vor depune plângere, ceea ce nu cred, veţi putea face dovada achitării prejudiciului.În aceste condiţii, şi în prezenţa mai multor circumstanţe atenuante, cred că puteţi primi cel mult o sancţiune administrativă.

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere Cristiann86 Cristiann86 Abuzul de incredere, furt, delapidare a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce ... (vezi toată discuția)
Delapidare magdalenapaun magdalenapaun pentru a fi subiect activ al infractiunii de delapidare in cadrul unei societati comerciale un conducator auto tb sa aiba atributiile unui gestionar conform ... (vezi toată discuția)