avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ajofm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ajofm

Buna seara,
Am avut control de la Ajofm si mi-a spus ca sunt pasibila de amenda daca un salariat pleaca cu acordul partilor, adica 55 lit b, si eu la plecare nu-i eliberez anexa 26.
Orice incetare de contract trebuie sa-i dam anexa26.
Este corect?
Exista articol de lege care sa sa te oblige sa emiti anexa 26 indiferent de art. cu care se inchide contractul individual de munca?
Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: cirsteaioana , utilizator 09:30, 24 August 2012
Art. 18. din Normele de aplicarea aLeii nr.76/2002:
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
....
(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.
....

Asadar, din textul legii nu reiese ca aceasta adeverinta se elibereaza numai in cazul incetarii raportului de munca in baza unui articol care sa permita fostului salariat sa beneficieze de somaj.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj amiela amiela Buna ziua, Am o vechime in munca de 21 de ani (evidentiati in CM), in luna Martie m-am prezentat la agentia de somaj din Galati, pentru depunerea dosarului ... (vezi toată discuția)
Somaj nico123 nico123 Buna ziua, am si eu o intrebare. Am lucrat la o firma pana in data de 7 martie anul acesta. Mi s-au dat toate actele de intrare in somaj, pt ca lucrasem la ... (vezi toată discuția)
Somaj dana codreanu dana codreanu Buna ziua. Va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu procedura prin care se poate lua indemnizatia de somer pentru un caz concret. Sotul ... (vezi toată discuția)