avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "somaj tehnic"-contributii la stat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"somaj tehnic"-contributii la stat

In cazul"somajului tehnic"se opresc contributiile la stat, este obligat angajatorul sa le plateasca la stat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:36, 4 Aprilie 2009
Da, in aceasta situatie angajatorul este obligat sa plateasca contributiile la stat

OUG nr. 28 / 2009 aduce si facilitati fiscale pentru angajati si angajatori.

Astfel pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata urmatoarelor contributii de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:

- contributia de asigurari sociale;
- contributia de asigurari pentru somaj;
- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale;
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Pe durata in care se aplica scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale prevazute de OUG nr. 28 / 2009 salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat. Astfel ca pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76 / 2002 si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se va utiliza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Totodata indemnizatiile platite salariatilor de catre angajator, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, nu sunt incluse in veniturile salariale si sunt scutite pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009 la plata impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Pana la adoptarea acestei OUG, se achitau aceste contributii la stat ... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic si scutirile aferente ENGFULL ENGFULL cum procedam? cum ati procedat? din punct de vedere al dr muncii am inteles - decizie de suspendare pe art 52 lit d coroborat cu 53 din codul muncii , ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)