avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie reparatie terasa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie reparatie terasa

Buna seara,
Situatia este urmatoarea: proprietarul ultimului etaj a efectuat lucrari la aticul terasei (pe interior) de deasupra apartamentului sau. Lucrarea a fost efectuata fara autorizatie (si-a pus si "scartiaietoare", fara acordul Asociatiei de Proprietari si pe cheltuiala proprie. Lucrarea a fost efectuata fara factura si, deci, fara garantie.
Lucrarea a fost, se pare, efectuata prost, deoarece atunci cand ploua apar pete de umezeala la imbinarea tavanului cu peretele. Aceste pete nu apar la nici un alt proprietar ce locuieste la ultimul etaj.
Acum proprietarul doreste repararea pe cheltuiala Asociatiei.
Comitetul Executiv a pus problema astfel: sa aduca partea comuna asupra careia a efectuat lucrari fara autorizatie la starea initiala si apoi facem reparatia.
Eu sunt afectat, la o adica, din punct de vedere financiar (in cazul in care reparatia se va efectua).
Va rog sa imi spuneti care este cadrul legal (legea, articolul, ordinul etc.) care impune aducerea proprietatii comune la starea initiala.
Multumesc frumos.
Situatia este urmatoarea: proprietarul ultimului etaj a efectuat lucrari la aticul terasei (pe interior) de deasupra apartamentului sau. Lucrarea a fost efectuata fara autorizatie (si-a pus si "scartiaietoare", fara acordul Asociatiei de Proprietari si pe cheltuiala proprie.
Aceste pete nu apar la nici un alt proprietar ce locuieste la ultimul etaj.


Eu cred ca nu a vrut sa repare terasa, a vrut sa izoleze deasupra apartamentului sau, si o lucrare ca aceasta facuta partial este egala cu zero, toata apa se infiltreaza pe sub "izolatia" facuta si in timp se scurge in apartament. Urmariti blocurile care au facut izolatia doar anumiti proprietari si o sa vedeti cand ploua cat de ude sunt acele izolatii, care in timp vor da igrasie in acele apartamente. Daca nu ploua la nici unu din apartamentele de la ultimul etaj....este cam clara situatia, parerea mea.
Comitetul Executiv a pus problema astfel: sa aduca partea comuna asupra careia a efectuat lucrari fara autorizatie la starea initiala si apoi facem reparatia.


Cred ca este o solutie de bun simt, si alta data nu o sa mai umble care cum vrea pe terasa si la partile comune, daca ii ploua in casa trebuia sa dea asociatia in judecata si cheltuia mai putin, decat sa strice partea comuna, daca era acoperisul casei sale putea sa ii dea si foc, dar asa traim la comun.
Stimata doamna Elga,
Va multumesc pentru indicarea legii respective.
In alta ordine de idei, respectivii proprietari sunt restantieri permanent. In bloc locuiesc multi oameni cu venituri mici dar care, si va rog sa retineti acest aspect moral, sustin din putinul lor pe cei cativa proprietari care, desi au venituri indestulatoare, sunt restantieri. Mie mi se pare imoral sa se ceara acelor oameni cu venituri modeste sa suporte o cheltuiala consistenta pentru ca un proprietar s-a crezut la un moment dat stapan pe proprietatea comuna si, repet, dupa ce a vazut ca a dat gres, desi e restantier cu sume mari, cere celorlalti suport financiar.
Dumneavoastra ce parere aveti? Cand oamenii sunt saraci si nu au bani, e moral sa suporte fanteziile de mesterul Manole ale unui proprietar increzut? Multumesc.

Domnule thran, situatia e clara si pentru mine dar am considerat ca e mai bine sa cer si parerea altora. Caci eu, poate, sunt subiectiv.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Eu va intreb un singur lucru si v-as ruga sa-mi raspundeti sincer. Ma rog, este in interesul lamuririi problemei in mod corect.
- acest proprietar care si-a facut lucrarea singur, avea probleme cu terasa, in sensul ca i se udau peretii, tavanul, inainte de a se apuca de lucrarea? Si daca da, cunoasteti faptul ca a anuntat asociatia despre acest lucru?
SebastianB a scris:
retineti acest aspect moral, sustin din putinul lor pe cei cativa proprietari care, desi au venituri indestulatoare, sunt restantieri. Mie mi se pare imoral sa se ceara acelor oameni cu venituri modeste sa suporte o cheltuiala consistenta pentru ca un proprietar s-a crezut la un moment dat stapan pe proprietatea comuna si, repet, dupa ce a vazut ca a dat gres, desi e restantier cu sume mari, cere celorlalti suport financiar.
Dumneavoastra ce parere aveti? Cand oamenii sunt saraci si nu au bani, e moral sa suporte fanteziile de mesterul Manole ale unui proprietar increzut?

Dumneavoastra aveti dreptate cu aspectul moral s.a.m.d., dar vedeti ca ceva mai devreme spuneati:
eu nu am solicitat lamuriri in legatura cu aspectele morale ale situatiei ci in legatura cu cadrul legal.

Asa cum se intampla adesea legea exista, se poate aplica, numai ca in realitate noi, proprietarii, vecinii bagam in ecuatie si alte variabile si complicam problema. Dar o rezolvam pana la urma, indiferent cat de complicata devine mai ales daca studiem intreaga legislatie cu privire la aspectul in dezbatere.

Sigur ca asociatia nu poate sa-i plateasca proprietarului care sustine ca si-a facut singur reparatia pentru ca: proprietarul nu a solicitat asociatiei sa repare; asociatia nu are documente; proprietrul nu trebuia sa faca el lucrarea; proprietarul nu are documente, contract, garantie, receptie s.a.m.d.
Asociatia poate acum sa inregistreze o sesizare scrisa a proprietarului afectat de terasa degradata iar asociatia sa ia masuri si sa remedieze defectiunea.
Asociatia va cauta un executant, va negocia, va incheia contract, va repartiza costurile pe cota indiviza proprietarilor din scara respectiva si se repara terasa in termenii stabiliti cu executantul.

Pentru restantieri (bogati sau saraci, albi sau negri, indiferent de studii sau sex...) legea 230/2007 si HG 1588/2007 prevede ca acestia pot fi actionati in judecata dupa 90 de zile de intarziere la plata. Presedintele sa treaca la fapte si sa intocmesca dosar singur sau ajutat de un avocat.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu asociatia de proprietari ralucucinis ralucucinis Buna ziua! Voiam sa intreb daca este posibil sa introdc o actiune pentru repararea pagubelor produse in locuinta ca urmare a nerepararii acoperisului de catre ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii balcon iulia_ iulia_ buna ziua. am urmatoarea problema s locuiesc la penultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. balconul de deasupra nu este inchis sau acoperit. de aceea cu timpul ... (vezi toată discuția)
Cine si cum raspunde juridic de inlocuirea unei tevi de apa (sparte) intr-un bloc de proprietari ? Maria Burs Maria Burs Buna dimineata ! De un an de zile am semnalat administratorului si presedintelui blocului spargerea unei tevi, care a umezit unul dintre peretii WC-ului de ... (vezi toată discuția)