avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca - perioada din stagiul militar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca - perioada din stagiul militar

in perioada stagiului militar inainte de '89, dupa depunerea juramantului se practica trimiterea militarilor la munca in diverse domenii pentru faurirea societatii socialiste multilateral dezvoltate.:duh:

in perioada '88-'89 am "contribuit" timp de 10 luni la crearea sistemului national de irigatii :)
tanand cont ca stagiul militar a fost efectuat imediat dupa terminarea liceului si nu am avut niciun loc de munca inainte de inceperea stagiului militar si in consecinta nici carte de munca, poate fi considerata vechime in munca acea perioada avand in vedere ca activitatea a fost remunerata (la "eliberare"am primit cu totii cate un cec cu o anumita suma)?

sau se considera contributie personala la propasirea materiala a neamului romanesc?:happy:

in cazul in care raspunsul este pozitiv (cu toate ca sunt foarte sceptic!:giggle:) ce pasi ar trebui facuti ptr a putea intra in posesia unui document care sa demonstreze perioada de munca respectiva astfel incat sa fie adaugata la perioada de munca actuala?
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: Corneliu dima , utilizator 18:56, 13 Februarie 2018
Stagiul militar se considera stagiu de cotizare, conform legii actuale a pensiilor.
La dosarul de pensie trebuie sa aveti o copie a livretului militar, in care este evidentiata perioada in care s-a efectuat acesta.

Legea nr. 263/2010:
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) se valorificã pentru obţinerea prestaţiilor de asigurãri sociale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.

ART. 164
(1) Pentru perioadele necontributive care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au constituit vechime în muncã utilã la pensie, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeazã salariul minim pe economie, brut sau net, dupã caz, sau salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective.
(2) Pentru perioadele asimilate prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeazã salariul minim pe economie, brut sau net, dupã caz, sau salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective.
(3) Pentru perioadele recunoscute ca vechime în muncã, potrivit prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeazã 1,5 salarii minime pe economie, brute sau nete, dupã caz, din perioadele respective........
Legea nr.263/2010 nu se aplica retroactiv... vedeti art.20 din Legea nr.3/1977 ...
freeelis a scris:

Legea nr.263/2010 nu se aplica retroactiv... vedeti art.20 din Legea nr.3/1977 ...


Art. 20-Legea 3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;

ART. 49-Legea nr. 263/2010:
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

asa cum am mentionat anterior, in perioada 1987-1989 (1 an si 4 luni) cand am efectuat stagiul militar nu eram incadrat in munca prin urmare nu se poate aplica art. 20/Legea 3/1977.

Legea 3/1977 a fost abrogata prin Legea 19/2000 care la randul ei a fost abrogata prin Legea 263/2010.

art. 49/1/c) din legea 263/2010 a este identic cu rt. 38/1/c) din legea 19/2000.

din cate inteleg legile nu se aplica retroactiv, avand efect de la momentul aparitiei pana in momentul abrogarii.

prin urmare cei care au satisfacut stagiul militar intre 1977 si 2000 si nu erau incadrati in munca la momentul inceperii stagiului militar nu pot beneficia de asimilare si in consecinta nici de vechime in munca, motivul fiind aplicarea legii 3/1977.

am inteles corect?


1. Daca pentru acea perioada ati primit niste sume de bani asta nu inseamna ca pentru ele s-au platit si contributiile sociale pentru pensie.

2. Indiferent cand ati facut stagiul militar obligatoriu el este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se va valorifica atunci cand veti solicita pensie pentru limita de varsta.

Art.20 din Legea nr.3/1997 presupune ca inainte de a se efectua stagiu militar persoana respectiva era incadrata in munca ...

Pana la 01.04.2001 sunt aplicabileprevederile legii nr.3/1977 ... nici Legea nr.19/2000 so nici Legea nr.263/2010 nu sunt aplicabile pentru situatii ivite anterior intrarii lor in vigoare.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Stagiu militar Sisi03 Sisi03 Stagiul militar intra la vechimea in munca? (vezi toată discuția)