Buna ziua, pentru o asociatie de proprietari cu 30 de apartamente, avem un presedinte al asociatiei de proprietari, un cenzor si un expert contabil (printr-un contract de prestari servicii) care face tot ce inseamna acte: calcul liste, plati, reg casa, etc. Intrebarea mea este: mai avem nevoie si de un administrator de bloc daca avem acest expert contabil?
Va multumesc foarte mult!
Cei din comitet nu "se angajeaza pe iei insisi" cum spuneti dumneavoastrera, ci preiau atributiunile administratorului asa cum este legal. Am postat citatul ceva mai sus si-l puteti citi. Membrii comitetului sunt odata alesi de adunarea generala si au dreptul sa fie platiti, sa primeasca bani in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in adunarea generala. Asa spune legea. Daca nu ma credeti cititi legislatia sau va ajut cu articolele respective.
Iar legea nu spune ca acestia preiau atributiunile administratorului "doar pana angajeaza alta persoana" pentru ca se intelege, este logic ca atunci cand vom gasi un administrator, acesta isi va face treaba. Pana atunci o fac membrii comitetului.
Eu chiar "tin partea administratorilor" si le apreciez munca, dar asta nu ma incomedeaza sa gasim solutii legale si fara administrator atat timp cat nu avem, indiferent de motive, asa cum suna legea..
La dumneavoastra spuneti ca "nu au vrut (toti locatarii) sa angajeze pe alcineva" , adica v-au angajat sau v-au ales pe dumneavoastra, nu? Felicitari!
Tot in mesajul de mai sus am amintit ca suntem pe cale sa angajam un administrator, deocamdata cu atributiuni mai ales tehnice si mai putin de contabilitate si casierie. Saptamana aceasta termina cursurile de administrator si o sa-i prinda bine practica imediat dupa absolvire. Probabil ca la examenul de atestare va fi deja angajat si mai bine pregatit decat altii. Acum vine zilnic pe la asociatie si discuta cu noi despre ceea ce le preda la cursuri.
Poate ca ar trebui sa se respecte legea si, in cazurile in care o persoana este si casier, si contabil, si administrator la o asociatie de proprietari, sa se faca mai multe contracte de munca, pentru fiecare functie cate unul cu norma partiala, conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.).
In HG 1588/2007 sunt descrise atributiile administratorului si o asociatie isi poate angaja o singura persoana care sa faca toate trei aspectele sau persoane diferite.
Daca este o singura persoana care se cheama administrator si care indeplineste doua sau trei din activitati, el este salarizat pentru o singura functie, aceea de administrator.
@adriantot
Din primul post s-a inteles altceva. Si eu "tin partea administratorilor" care sunt intradevar administratori. Am facut aceasta afirmatie, deoarece aud multe prin jurul meu(citesc si aici pe forum) si ma ingrozesc.
La noi bloc, in cei 30 de ani de existenta, au fost 4 administratori. Tatal meu a fost 10 ani, presedintele actual 17 ani, cineva din afara 2 ani si eu de un an.
Si da, eu am fost ales. Persoanei din afara asociatiei, cand a fost angajata, i s-a precizat clar ca v-a lucra doar pana gasim pe cineva din bloc. A fost o persoana corecta cu asociatia, doar ca era doar contabil si casier. De activitatile administrative se ocupa presedintele.
Inca o data va felicit!
Sper ca ati fost "ales administrator", conform legii, de comitetul executiv condus de presedinte si nu de adunarea generala, care nu are aceste atributiuni.
Sunt de acord ca un administrator din asociatie este si trebuie sa fie agreat si de adunarea generala, adica de majoritatea proprietarilor, dar, repet ca administratorul nu este "ales de proprietari in adunarea generala".
Am comentat pe marginea a ceea ce ati postat mai sus, cu semne de intrebare si mirare din partea dumneavoastra, privind atributiunile membrilor comitetului si posibilitatea legala ca acestia sa preia atributiunile administratorului si sa fie platiti.
Referitor la groaza dumneavoastra pe care o exprimati mai sus, cred ca o sa va treaca, o sa va obisnuiti cu timpul. Si-n medicina, studentii mai renunta in primul an cand merg in practica la morga, la autopsii, dar cei care rezista ajung medici si-si fac meseria tratand o viata intreaga.
Nu cred ca exista asociatie perfecta, perfecta din ounctul de vedere al tuturor, cunoscatori sau nu a regulilor de comportament, a legislatiei, a drepturilor si obligatiilor..., ca si in circulatia rutiera, in afaceri..., in orice alt domeniu de activitate.
Cumul de functii
emylyat
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : presedintele asociatiei de proprietari , cu mai mult de 500 de persoane in condominiu , poate indeplini si ... (vezi toată discuția)