avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte mostenirea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte mostenirea ?

Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu s-a facut nici un partaj iar tatal meu a achitat toata garsoniera din bani lui(are inclusiv toate chitantele de plata) ,garsoniera ramanand ne partajata dar folosindu-se de ea doar tatal meu ,el acuma are 75 de ani si din pacate a facut cancer ,daca el moare cum se fa face impartirea gasonierei si ce parte voi avea eu ,intreb ptr ca cineva mi-a spus ca va fi 75% mama si 25% eu ,si ma sfatuit ca sa-mi faca tatal testament ptr a fi 50 50... ce imi recomandati ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
swann_cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:02, 18 Ianuarie 2009
Expuneti totusi care este problema dumneavoastra? Ce anume va intereseaza.;)
Problema nu prea sta asa. Fiind bun comun, se prezuma cotitatea fiecaruia ca fiind 50%-50%.
In cazul mortii tatalui , procentul de 50% care i-ar reveni tatalui se imparte la mostenitori: sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 (12,5%), iar descendentii- copiii au dreptul la 3/4 (37,5 %). Daca tatal va face testament, mama il poate ataca pe motiv ca s-a incalcat rezerva succesorala.
In final, dupa dezbaterea succesiunii dupa tata, mama ar ramane cu 62,5% si copiii cu 37,5%. Nu ati zis daca mai aveti frati.
Insa trebuie sa tineti cont ca toate bunurile comune, care au fost achizitionate de parinti in timpul succesiunii vor face parte din masa succesorala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Atat timp cat garsoniera este pe numele ambilor si nu s-a facut partajul, in situatia in care tatal dvs. decedeaza veti veni la mostenirea acestuia impreuna cu fosta sotie (a tatalui dvs). La modul ideal ( fara a lua in calcul platile efectuate de tata, asa cum spuneti) fosta sotie primeste jumatate din garsoniera iar doar din cealalta jumatate veti avea dvs. 3/4 iar fosta sotie 1/4.

In situatia in care sustineti ca achitarea pretului s-a facut de catre tata depinde foarte mult cand s-au efectuat platile ( in timpul casatoriei sau dupa divort)astfel incat sa puteti pretinde o parte mai mare...respectiv o contributie diferita la achizitionare

Sfatul meu este ca acest partaj sa fie macar inceput acum, atat timp cat tatal este in viata, daca sustineti ca tatal a contribuit mai mult la achizitionarea imobilului.V-ar ajuta.

Aveti nevoie de partaj, daca vreti mai mult. Daca nu, faceti testamentul si asta e.

av. Ileana Schwarz


Aveti nevoie de un avocat care va poate explica detaliile.

......imi cer scuze pentru neatentie!!!am aberat pentru ca e fosta sotie nu...sotie supravietuitoare..asa ca acest cote nu se aplica!!!!!!
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
Ileana Schwarz, Avocat
Eu sunt singurul copil ,si plata garsonierei s-a facut dupa ce parintzi au divortat,practic el a platit cam 90% din garsoniera singur ,dupa divort.
Daca se va face partajarea si se va imparti 50 cu 50 spre exemple ... dupa moartea tatalui meu ,mama va avea tot aceeasi cota de 12.5% din partea tatalui ,sau partea de 50% a tatalui imi va ramane numai mie ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
swann_cta, utilizator
Ramane la dvs. Daca e 50/50 cum spuneti pentru a intelege, ganditi-va la un tort! O jumatate de tort la tata si cealalta jumatate de tort la fosta sotie.
Acum imi dau seama ca v-am spus si o prostie...pentru ca vorbim de fosta sotie nu sotie supravietuitoare..imi cer scuze!!!!Am fost " pacalita" de celelalte mesaje...
Intrucat e vorba de fosta sotie, nu vorbim de acele cote. Vorbim de o proprietate pe cote parti. Daca nu faceti partaj pentru a dovedi ca s-a contribuit cu mai mult de catre unul dintre soti ( in speta tata) atunci dvs. veti primi cota tatalui. Starea de indiviziune va continua.

Parerea mea este ca e mai bun partajul acum. pe de o parte puteti incerca sa dovediti ca se cuvine mai mult tatalui iar pe de alta veti clarifica situatia juridica a imobilului. Poate ca mai sunt si alte bunuri de impartit asa cum poate mai sunt si datorii...de impartit.

imi pare rau ca v-am spus prostii.mai devreme.bine ca m-am trezit
av. Ileana Schwarz
Imi cer scuze ca intreb da ce inseamna sotie supravietuitoare ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica ... Aya01 Aya01 Buna ziua, Daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica din casatoria anterioara (sora mea vitrega, eu fiind fratele ei) si vorbim de doua ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)