avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Intrebare incasare PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Intrebare incasare PFA

Buna ziua.

Sunt PFA din iulie anul asta.
Singurele mele venituri le realizez in colaborare cu o firma din strainatate. Pe scurt, eu fac programe pe calculator, pe care le trimit gratis acestei firme. Apoi firma respectiva incepe sa vanda programele mele clientilor din intreaga lume. Din fiecare vanzare mie imi revine un comision. Banii care se strang imi sunt virati de catre firma la sfarsitul lunii (e vorba de dolari care sunt schimbati in lei la cursul de schimb al bancii).

Acum vine intrebarea mea legata de cum tin contabilitatea la aceste tipuri de venituri (adica ce trec in RJIP). Am auzit foarte mult pe acest forum de facturi, registre de vanzare si alte lucruri. Insa dupa cum puteti observa eu nu am cui sa facturez pentru ca eu nu vand nimic direct sau nu ofer nici un serviciu direct. Deci n-am ce facturi sa emit.

Va rog daca puteti sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare.
Fiind incepator, daca puteti sa-mi dati si un exemplu concret de inregistrare in RJIP ar fi extraordinar (sa zicem ca primesc o suma de 100$).
In RJIP am urmatoarele coloane:
1. nr.crt
2. Data
3. Documentul (felul, nr)
4. Felul operatiunii
5. Incasari numerar
6. Incasari banca
7. Plati numerar
8. Plati banca

Daca ar fi s-o iau logic stiu sa completez coloanele 1,2,6 (la incasari banca am mai intrebat tot in acest forum si mi s-a raspuns sa folosesc cursul BNR, desi nu mi se pare corect sa trec o suma mai mare decat pe cea pe care o primesc). Coloanele 5,7,8 le las goale.

Cel mai recent răspuns: mmihai155 , utilizator 16:46, 27 August 2012
1. numarul curent
2. data
3. Extras de cont nr. <treceti nr din extras>
4. o explicatie scurta a incasarii (ex: incasare de la XXX)
5.
6. suma in lei
7.
8.

daca veti converti suma intrata in cont la cursul bnr in lei nu vad de ce v-ar iesi o suma mai mare
Multumesc pentru raspuns.

Sa inteleg ca in loc de factura, trebuie sa ma duc la banca sa scot un extras de cont cu tranzactia respectiva, si apoi sa trec numarul extrasului de cont?

Referitor la celalalt lucru. Sa zicem ca primesc 100$. Daca ar fi sa convertesc suma la cursul BNR de azi ar rezulta o suma de 356.75 lei. Dar eu in schimb primesc mai putin deoarece banca mea converteste la un curs de schimb de 3.5007 (deci eu primesc efectiv doar 350.07 lei). Deci ce suma trec 356.75 sau 350.07?
asta din punct de vedere contabil este o diferenta de curs valutar care ar fi deductibila in cazul in care ati conduce contabilitatea in partida simpla, banuiesc ca dvs sunteti la norma de venit, caz in care nu aveti cheltuieli deductibile
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
georgeenciu, utilizator
nu sunt la noma de venit.
sunt in sistem real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa venit real, fara chitante break_noon break_noon Am si eu niste intrebari, daca se poate. Pina anul trecut am fost la norma de venit, de anul asta sunt la venit real, asa ca trebuie sa completez registrul ... (vezi toată discuția)
Diferenta curs valutar rjip DanaZg DanaZg Buna ziua! Sunt traducator autorizat si tin contabilitatea in partida simpla. Fiind la inceput, nu stiu cum sa procedez cu diferentele de curs ... (vezi toată discuția)
Cursul valutar aplicat la incasarea unei sume in valuta mmihai155 mmihai155 Buna ziua. Sunt PFA si urmeaza sa primesc (incasez) o suma in dolari din strainatate. Eu am un cont in lei deschis la banca ING. Sa luam un exemplu: ... (vezi toată discuția)