avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie partial anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie partial anticipata

Buna ziua,
Tatal meu beneficiaza de o pensie partial anticipata(01.10.2008 data depunerii dosarului-08.01.2009 sosirea deciziei) avand o penalizare de 34 de luni din 52 de luni,data cand trebuia sa iasa la pensia de drept.
Cand va beneficia de pensia de drept:dupa 34 de luni( cele penalizate) sau dupa 52 de luni ,intrucat un an si 6 luni sunt conditii speciale si au fost scazute din cele 52 de luni.
O alta intrebare este : la pensia anticipata se aplica indemnizarile ulterioare iesirii la pensie ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:16, 10 Septembrie 2009
tudorvaleriu a scris:

3. Daca vreti sa-l mai tineti si vrea si el mai poate lucra.

Nu poate sa lucreze cu contract individual de munca si sa beneficieze de pensie anticipata partiala, stiti bine asta. V-am intrebat si in forumul "epigrame", de ce / unde va grabiti? :)

Legea nr. 19/2000 prevede la art. 92, alin. (1), lit. d) urmatoarele:
"Plata pensiei de suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care (...) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 5, alin. (1), pct. I si II."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
punctele 3 si 4 expuse de dl. Valeriu sunt corecte:
- pct.3 = daca vrea si angajatorul mai poate lucra
- pct. 4 = primeste pensie CAND prezinta decizia de incetare CIM
Gabriela Pintea:
1. Colegul @Bruta a inteles. Eu nu am spus ca poate sa aiba si pensie anticipata partiala si CIM in acelasi timp (v. Legea 19/2000, art. citat de dvs.)
2. Avand decizia de admitere la pensie nu inseamna ca primeste pensia, aceasta se va intampla dupa ce duce decizia de incetare a CIM la Casa de Pensii.
Tudor Valeriu

Asa este, aveti dreptate. :bow:

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare pensie anticipata mariab51 mariab51 sin in pensie anticipata din 01.01.2006 in 01.10.2010 voi intra in pensie limita virstra,este posibil sa nu mai primesc penalizarea?se poate diminua valoarea ... (vezi toată discuția)
Despre pensie leonida leonida am o rugaminte la d-voastra,tatal meu este nascut la data de 04.01.1951 si are total stagiu de cotizare realizat 34 ani 2 luni 9 zile dintre care 20 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)