avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei

Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”

Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Idefix, utilizator
Cel mai recent răspuns: drept_pensie_anul_V , utilizator 21:04, 14 Martie 2019
Asta trebuie sa va lamuriti cu cei de la Pensii, facand contestatie in acest sens. Si din cate imi mai aduc eu aminte facultatea era trecuta in nomenclatorul facultatilor cu 4 ani, la fel ca matematica, etc. Ca si la matematica puteai face anul 5 ca specializare-cercetare, dar era "bonus"....
Desigur ca am contestat decizia de pensie si astept raspunsul oficial.
La ghiseul depunerii mi s-a dat dreptate, ca este o simpla omisiune si nu va fi trimisa contestatia la Comisia Centrala de Contestatii. Dar alta angajata mi-a spus clar ca specializarea, cursuri de zi, nu se considera in "durata normala" a studiilor.
Este o eroare caci anul V era o continuare normala a cursurilor de zi pentru studentii fruntasi in primii 4 ani. Desigur ca nu ma puteam angaja atunci, fiind student la zi.
Certificatul pentru anul V este in format identic cu Diploma de licenta de 4 ani (tot o hartie groasa, galbena, cu chenar negru zimtat si cu fotografia mea lipita sus pe colt, cu stampila imprimata in relief pe hartie). Logic ar fi ca cele 2 acte atesta durata de 5 ani a cursurilor de zi.
Astept cu interes si opinia d-nei Gabriela Pintea.
Idefix a scris:
Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: ?Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.? Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.

Îmi pare rău, însă aţi scos din context o frază prin care doream să întăresc faptul că stagiul asimilat se acordă numai pe durata normală a cursurilor universitare urmate. Am şi subliniat acest aspect în răspunsul meu. Prin "durată normală" se înţelege perioada de timp prevăzută de actul normativ echivalent al legii învăţământului de astăzi (nu ştiu care era acest act normativ înainte de decembrie 1989), durată pe parcursul căreia se desfăşoara cursurile universitare. Aceasta este discuţia din care aţi scos fraza mea:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Scuze dar m-am legat de o fraza care afirmase ca lipsa dovezii pentru anul V de specializare ar impiedica luarea in calcul ca vechime. Am aflat ca Ordinul 407/2004 ar fi fost abrogat odata cu aparitia Legii 263/2010 dar probabil ca exista ceva similar.
La Fizica se stia din start ca cine are medii fruntase, ca sa prinda anul V de specializare, putea fi repartizat in productie si nu doar in invatamant. Facultatea de 5 ani, cursuri de zi, se numea Fizica Tehnologica, spre deosebire de cea de 4 ani.
Sincer, nu mi se pare normal ca performanta sa fie sanctionata si nu incurajata.
Nu mi-e clar ce act normativ stabileste durata normala a studiilor din acea perioada, 1973-1978. Se pare ca ar putea fi Nomenclatorul institutiilor de invatamant universitar.
As ruga pe cine cunoaste amanunte sa-mi dea un raspuns. Multumesc anticipat!
Faceti o confuzie, durata normala era de 4 ani si daca aveai medii mari il faceai si pe al cincilea. Singura spuneti ca doar daca aveai note mari il puteai prinde pe al cincilea si ca "se stia din start," ca atare al V-lea an era optional(conditionat doar de medie) si nu obligatoriu. In fond puteai sa ai si medie mare si sa nu doresti sa il faci cum s-a intamplat cu atatia studenti. Iti dadeai examenul de stat si aveai diploma de facultate, nu ? sau gresesc?
Iar la stabilirea pensiei se ia in calcul durata normala.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
ContSters259670, utilizator

Alte discuții în legătură

Asimilare studii la stagiu de cotizare ailito99 ailito99 Buna ziua, In cf. cu Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, ... (vezi toată discuția)
Studii universitare de lungã sau de scurtã duratã flodac flodac Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți În anul 2008 am absolvit cu examen de licență cursurile de 4 ani (I.D.) ale Facultății de ... (vezi toată discuția)
Ani de facultate=vechime in munca nicolT nicolT Buna seara, In cazul pensionarii la limita de varsta , daca in adeverinta obtinuta de la Universitate se mentioneaza : \"in perioada [b]15 septembrie ... (vezi toată discuția)