avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident rutier la sfarsitul programului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident rutier la sfarsitul programului

Atunci cand un angajat al unei unitati militare, produce un accident rutier cu victima decedata , dupa terminarea programului, poate fi tras la raspundere si de un tribunal militar?Poate fi considerat accident de munca?In ce mod poate afecta accidentul produs cariera lui militara?
Cel mai recent răspuns: imbroserv , utilizator 13:18, 31 August 2012
Pentru un sfat va trebui sa furnizati mai multe amanunte:
-militarul conducea masina unitatii pe care o avea la dispozitie ? Daca Da,
-care era starea de sanatate a militarului; consumase alcool si/ sau droguri, etc. ?
-militarul se intorcea de la serviciu pe traseul mentionat in fisa de instruire ssm, in perioada de timp mentionata acolo ?
-victima era in timpul programului de lucru ?
In cazul producerii unui AM, cercetarea evenimentului produs si a militarilor responsabili de producerea evenimentului, se face de catre propriile organisme, nu de catre inspectia muncii.
Regulamentele militare se aplica strict. Personal nu am informatii in acest sens, privind responsabilitea si cariera militara, in cazul producerii unui AM. Probabil ca are o anume influenta.
Accidentul s-a produs in Jud. Buzau, sat. Gara Boboc, pe singurul drum care face legatura intre U.M. si drumul judetean ce duce la Buzau.Militarul abia terminase programul de lucru si se intorcea acasa (la Buzau), deci pe traseul mentionat in fisa de instruire ssm. Cadrul militar conducea masina unui coleg de serviciu si nu era sub influenta bauturilor alcoolice sau drogurilor. Mentionez faptul ca nu era masina de serviciu si ca victima decedata era un civil care circula pe carosabil pe partea stanga a drumului pe sensul de mers cu masinile din fata, conf. art. 72, al. I din O.U.G. 195/2002, datorita lipsei de trotuar. Militarul a intrat pe contrasens si a lovit cu parea stanga a vehicolului pietonul de pe carosabil.
Sper sa fie de folos detaliile, astept sfatul dumneavoastra. Multumesc!
Va trebui sa asteptati procesul verbal al politiei care va stabili responsabilitatile, respectiv, dupa caz cercetarea penala si/ sau proces penal, proces civil. Fiind vorba de victima decedata si intrare pe contrasens a masinii conduse de catre militar, este posibil se fie cercetare penala, urmata de proces penal si proces civil, cu solicitare de daune materiale si daune morale.
Evenimentul trebuie raportat la serviciul care se ocupa de securitate si sanatate in munca in cadrul unitatii militare, care va intocmi un PV de cercetare eveniment, eveniment care dupa parerea mea, nu se incadreaza ca accident de munca, deoarece cel care a produs accidentul (in speta militarul) nu este accidentat. Dupa cum am mentionat anterior, in cazul militarilor, accidentele de munca nu intra sub incidenta inspectiei muncii/ ITM.
In cazul unui proces penal, dupa parerea mea, cariera militara poate fi afectata.
Multumesc pentru sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in drum spre casa dupa terminarea programului nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o companie privata si fac naveta cu masina personala. In drum spre casa(dupa terminarea programului) am avut accident fara victime doar ... (vezi toată discuția)
Deces la locul de munca, in delegatie Catalin08 Catalin08 Buna seara, As dorii sa ma ajutati cu ceva informatii. In cadrul firmei X 2 angajati au plecat in deplasare in tara. Si-au terminat activitatea in ziua 1 si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca cornek cornek Buna ziua, am si eu o nelamurire si anume: Sunt functionar public cu statut special in cadrul Adm. Nat. a Penitenciarelor si in timp ce ma indreptam catre ... (vezi toată discuția)