avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptia

Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal natural nu are nici un amestec in viata noastra,am avut un proces lung si plin de evenimente care dupa 4 ani jumate s-a terminat cu o sentinta la tribunal si una la curtea de apel prin care minora imi este incredintata mie spre crestere si educare pana la varsta de 18 ani ani iar tatal este obligat la pensie alimentara.Normal ca nu am primit nici un banut si nici nu asta e problema.Problema este ca acum vreau sa ma casatoresc iar eu si fetita mea avem acelasi nume de familie iar in urma casatoriei eu voi purta numele barbatului.Intrebarea mea este daca as putea sa o trec si pe ea pe numele nou si cum ?Am primit un sfat si acela de a o infia viitorul sot,ce formalitati,ce acte,unde ma adresez..nu stiu nimic si nu gasesc nimic care sa ma lamureasca.As aprecia din suflet un raspuns!O zi frumoasa!
Daca tatal fetitei nu isi da acordul pentru adoptie slabe sanse sa reusiti.Mai jos aveti cateva reglementari din Codului Civil referitoare la adoptie pentru a va face o idee.
§3. Consimţământul la adopţie
ART. 463
Persoanele care consimt la adopţie
(1) Pentru încheierea unei adopţii este necesar consimţământul următoarelor persoane:
a) părinţii fireşti ori, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) adoptatul care a împlinit 10 ani;
c) adoptatorul sau, după caz, soţii din familia adoptatoare, când aceştia adoptă împreună;
d) soţul celui care adoptă, cu excepţia cazului în care lipsa discernământului îl pune în imposibilitatea de a-şi manifesta voinţa.
(2) Nu este valabil consimţământul dat în considerarea promisiunii sau obţinerii efective a unor foloase, indiferent de natura acestora.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 11 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 11 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 464
Situaţii speciale privind consimţământul părinţilor
(1) Dacă unul dintre părinţii fireşti este necunoscut, mort, declarat mort, precum şi dacă se află, din orice motiv, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător. Când ambii părinţi se află în una dintre aceste situaţii, adopţia se poate încheia fără consimţământul lor
(2) Părintele sau părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. În aceste cazuri, consimţământul celui care exercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu.
(3) Persoana căsătorită care a adoptat un copil trebuie să consimtă la adopţia aceluiaşi copil de către soţul său. Consimţământul părinţilor fireşti nu mai este necesar în acest caz.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 12 alin. (3) - (4) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 12 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (3): art. 12 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 465
Libertatea consimţământului părinţilor
Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele trebuie să consimtă la adopţie în mod liber, necondiţionat şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopţiei, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.

Reglementări similare:
- art. 14 din Legea nr. 273/2004, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)

ART. 466
Darea şi revocarea consimţământului părinţilor
(1) Consimţământul la adopţie al părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui poate fi dat numai după trecerea unui termen de 60 de zile de la data naşterii copilului.
(2) Consimţământul dat în condiţiile alin. (1) poate fi revocat în termen de 30 de zile de la data exprimării lui.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 16 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 16 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 467
Refuzul părinţilor de a-şi da consimţământul
În mod excepţional, instanţa de tutelă poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţie, dacă se dovedeşte, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia, dată în condiţiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.


Reglementări anterioare:
- art. 13 din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 468
Condiţiile exprimării consimţământului
Condiţiile în care îşi exprimă consimţământul persoanele chemate să consimtă la adopţie sunt reglementate prin lege specială.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere copil cristina251271 cristina251271 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca,in urma unui divort,un copil care a fost incredintat mamei spre crestere si educare poate fi infiat de catre actualul sot ... (vezi toată discuția)
Care este procedura legala pt a adopta copilul sotului? crisstti crisstti Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema - Sotul unei bune prietene in urma unei aventuri, a avut un copil inainte de casatoria cu ... (vezi toată discuția)
Infiere minor 10 ani incredintat tatalui. AdyW AdyW As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)