avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ADEVERINTA CU VECHIMEA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ADEVERINTA CU VECHIMEA

CIND iti dai DEMISIA de la un angajator trebuie sa dea o adeverinta cu vechimea in munca zilele lucrate,in adeverinta trebuie sa scrie ca mi sa platit casa de pensie si casa de asigurarii sau trebuie sa verific eu la CASA de pensii si CASA de asigurarii sau sa solicit angajatorului in scris.
ANGAJATORUL poate sa plateasca numai casa de asigurarii si sa nu plateasca casa de pensii.CUM voi proceda daca plec.
CE trebuie sa scrie pe adeverinta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 3 Septembrie 2012
La solicitarea dvs scrisa, angajatorul este obligat sa va elibereze un document din care sa reiasa activitatea desfasurata , durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, potrivit legislatiei in materie .

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Angajatorul are obligatia de a plati toate contributiile catre bugetulde stat , ins ain practica se mai intampla ca acaestea sa nu fie platite.
LA societatea unde lucrez unii colegii de ai mei au vrut sa plece la jumatatea lunii si patronul lea zis daca nu stati toata luna nu va dau banii si plecati de pe data de 1 si va luati banii.
ARE drept angajatorul sa faca asa ceva cind cineva isi gaseste de munca isi da demisia si pleaca nu are voie sa retina banii.
Art.3 C.mun. :
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Prin urmare, libertatea muncii implica libertatea persoanei de a-şi exercita sau nu dreptul la munca, de a hotarî unde, pentru cine şi în ce condiţii va munci, libertatea alegerii profesiei, libertatea de a decide încetarea raporturilor de munca prin demisie, dreptul de a participa, cu ocazia negocierilor colective şi individuale, la fixarea condiţiilor de munca.
In plus angajatorul dvs. trebuie sa va achite drepturile salariale la zi, conform perioadei lucrate "si nu cu data de 01 daca plecati mai devereme de sfarsitul lunii".
In principiu, drepturile salariale in cazul incetarii raportului de munca sunt achitate la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libertatea muncii cristeagina cristeagina buna seara astept un raspuns concret, o firma poate obliga o persona la un contract pe 3 ani fara sa isi dea demisia? si apoi sa ceara despagubire ? paote cere ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi otiliap otiliap buna ziua in cat timp de la depunerea demisiei la zi conf art 81 alin 8 trebuie sa primesti de la angajator actele de lichidare? angajatul ce obligatii mai ... (vezi toată discuția)
Calcul perioada vechime florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Imi trebuie o adeverinta de vechime necesara pentru niste cursuri. 1. De unde i-au adeverinta de vechime de la toti angajatorii? 2. Am fost 6 ... (vezi toată discuția)