avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedieri nelegale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedieri nelegale?

Societatea comerciala unde lucram ne-a dat preaviz de 30 zile si mie si sotiei in care spune ca nu mai sunt locuri vacante, compatibile cu pregatirea profesionala si capacitatea de munca.
Concedierea se face conform art. 68 din CM (concediere colectiva), mentionez ca eram amandoi angajati pe perioada nedeterminata si posturile de munca au fost reduse cu cca. 50%
Exista vreo lege care sa ne protejeze?...este legal sa ne dea in jomaj pe amandoi?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: redking , utilizator 19:21, 19 Ianuarie 2009
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 prevede :
Art. 81. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu-i este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
am si copil in intretinere.
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere in somaj violetseea violetseea familiile monoparentale sunt protejati de lege in cazul reducerii de personal? (vezi toată discuția)
Concediere Damiru Damiru Am lusrat la CFR si in urma disponiobilizarii in preavizul de 20 de zile mi-a fost comunicat faptul ca trebuie sa stau 8 ore ! Nu exista o lista minima de ... (vezi toată discuția)
Reangajare la aceeasi societate dupa pensionare hukviorel2005 hukviorel2005 O persoana trecuta de 50 ani, de sex feminin, a fost pensionata pe caz de boala, cu drept de munca de 4 ore. Peste 6 ani a revenit si a fost angajata de catre ... (vezi toată discuția)