avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum imi recuperez boxa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum imi recuperez boxa

Am cumparat de curand un apartament iar in contract mi s-a specificat ca mi se cedeaza dreptul la o boxa in subsol. O boxa ce le apartinea de 10 ani de zile dar pe care ei nu au folosit-o si de care nu scrie nimic in CF. Cei de la care am cumparat apartamentul mi-au aratat vechiul lor contract de cand au cumparat ei apartamentul in care scria clar ca cel de la care au cumparat ap le cedeaza dreptul de folosinta a unei boxe amenajate in subsol. Ei dar astia de la care am cump nu au folosit boxa si a fost ocupata abuziv de altcineva. Am vorbit cu primul proprietar si ne-a spus: da intradevar odata cu vanzarea apartamentului le-am cedat prin contract dreptul de folosinta asupra boxei construite de mine ca doar de aia le-am cerut si bani in plus pt boxa aia! ... Ce fac acum? Cei de la care am cumparat ...au avut acest drept de folosinta...ei ni l-au transmis noua...noilor proprietari dar noi nu o putem folosi ca e ocupata si cica cei ce or ocupat-o au cumparat-o printr-o foaie de mana care de fapt nu exista de la primul proprietar dupa ce acesta a vandut apartamentul...bineinteles ca cei de la care am cump eu habar nu avea ca li se vinde boxa....Ce fac acum eu?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:19, 3 Septembrie 2012
Daca apartamentul pe care l-ati cumparat are in contractul de VC (si in PV de dare in folosinta a apartamentului) si aceasta boxa, atunci trebuie sa mergeti la vecinul care va ocupa abuziv boxa sa discutati sa o elibereze, daca nu face acest lucru il puteti actiona in justitie . Daca boxa nu este trecuta in contractul de VC , atunci trebuie sa stiti ca subsolul condominului este parte comuna si trebuie sa discutati cu presedintele asociatiei pentru a va acorda si dumneavoastra o parte din acel subsol pentru a va construii o boxa, sau sa o luati pe cea pe care a avut-o vechiul proprietar, dar nu veti putea sa dovediti ca aceea boxa este proprietatea apartamentului.
Este o diferenta semnificativa intre dreptul de folosinta si dreptul de proprietate,in special din punct de vedere juridic
Cum in actul de achizitie apartament precizati ca este mentionat ca vi se cedeaza si dreptul la o boxa din subsol 'fara alte precizari ,este evident ca dvs ati achizitionat strict apartament
Verificati la asociatia de proprietari si la OCPI daca boxele din imobil au statut de proprietate individuala si daca sunt notate in CF


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Boxa nu e trecuta in CF si toate boxele de acolo au fost construite de catre primii proprietari. Nu exista acte pe ele nici nu prea sunt legale pt ca sunt construite intre tevi. PRIMUL proprietar a vandut apartamentul si in contract a scris negru pe alb cedez dreptul de folosinta asupra unei boxe amenajate la subsol. INSA doamna X nu a folosit boxa. O vecina ulterior dupa vanzarea apartamentului a luat legatura cu PRIMUL proprietar si i-a cerut sa ii dea ei boxa. Doamna X care a cumparat apartamentul habar nu a avut ca Primul proprietar se intelege pe la spate cu vecina in privinta boxei... SI asa a ajuns VECINA sa ocupe boxa... Noi am cumparat apart de la Doamna X si ea la randul ei ne-a cedat noua dreptul de folosinta a unei boxe amenajate la subsol ne-a dat cheia dar nu se mai potriveste. IN CF NU E TRECUTA, mp nu sunt trecuti si nici numarul boxei ca nu sunt oricum numerotate. ACUM tot blocul imi sare in cap ca vreau sa ii iau boxa VECINEI ca e boxa ei si ca vin cu scandal in bloc..eu nu vreau decat sa imi recuperez dreptul...eu am platit in pretul apartamentului si acest drept de folosinta al boxei. Stati ca am vorbit cu primul proprietar si dansul spune: da mergeti la vecina sa va elibereze boxa ca asa vi se cuvine...Dupa o zi il sun si ii spun ca vecina mi-a sarit in cap ca eu vreau sa ii fur boxa ca ea are 2 boxe si sunt pline cu mobila si ca nu are de gand sa elibereze nimic ca e a ei. Iar primul proprietar imi spune ...pai stiti ca dupa ce am vandut ap sotia mea i-a cedat boxa vecinei si mi-e nu mi-a spus decat acum dupa 8 ani...poftim .Si chiar nu stiu ce sa fac tot blocul imi sare in cap...ca vreau sa ii fac rau femeii ca intru cu stgul in bloc ca suntem oameni rai fara suflet ca biata femeie doar are 3 balcoane si 2 boxe si ii e greu. Eu fara debara cu un balcon fara boxa si fara drept la debaraua de pe hol ca deja si aia si-au atribuit-o intre ei...Ce trebuie sa sc? E legal sa o somez pe vecina?
PRIMUL proprietar a vandut apartamentul si in contract a scris negru pe alb cedez dreptul de folosinta asupra unei boxe amenajate la subsol.

Nu putea ceda ceva ce nu avea, subsolul este parte comuna, nu se poate vinde si nu devine nimeni proprietar pe ce nu are, este ca si cand va promitea pamant pe luna, putea spune ca tot subsolul este al lui si cand vinde apartamentul vinde si subsolul, a abuzat de increderea dumneavoastra. Singura posibilitate este sa vorbiti cu vecinii dumneavoastra, cu presedintele si sa va construiti si dumneavastra o boxa.
Asta vroiam sa stiu daca e vreo alta varianta...E evident ca nu se poate cumpara sau vinde o boxa decat daca e trecuta in cf asta stiam. Dar nu e cu nimic valabil faptul ca la prima vanzare a fost cedat dreptul de folosinta asupra boxei si la a doua vanzare, la fel, a fost cedat acelasi drept de folosinta? acest drept de folosinta stipulat in cele doua contracte asupra aceleasi boxe chiar e de neglijat? Adica ...da stiu nu se cumpara dar se cedeaza prin contract un drept asupra CEVA, iar noi nu ne putem intra in drepturi....

Alte discuții în legătură

Recuperare boxa subsol Ioana671 Ioana671 Buna ziua! In contractul de cumparare a apartamentului este specificat ca apartamentul are si boxa. Nu sunt specificati exact mp ai boxei, doar cota parte ... (vezi toată discuția)
Instrainare/dobandire boxă la subsol, bloc "proprietate" Mimi 2017 Mimi 2017 În 1992 am cumpărat un apartament, într-un bloc, construit în 1974, bloc, \"proprietate\", fiecare apartament având o boxa la subsol. În 2002 am ... (vezi toată discuția)
Boxa la subsolul blocului patrichicristina patrichicristina Am cumparat un apartament cu 3 camere cu o suprafata de 96mp.etaj 1 ap 1.Vechiul proprietar a cumparat apartamentul de la un domn care a detinut 2 apartamente ... (vezi toată discuția)