avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Regimul juridic al strainilor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Regimul juridic al strainilor

Am si eu o dilema juridica.Ce raspuns as putea da urmatoarei situatii?
"Sunt cetatean iranian, am venit in Romania in vacanta; ce regim juridic mi se aplica? National, special, sau clauza natiunii celei mai favorizate? De ce?"
Dar in cazul unui cetatean italian?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:28, 6 Septembrie 2012
In România, străinii sunt separati in 3 categorii mari si late.
1. Categoria cetatățenilor statelor UE/SEE/Elvetia care sunt asimilati cetatenilor români si se bucură de aceleași drepturi ca aceștia, cu excepția dreptului de vot pentru Parlamentul României si Președintele României.
Un cetățean al Italiei poate intra oricând dorește în România, fără viză, fără nici o formalitate și doar cu Cartea de Identitate sau un pasaport valabil. Cetățeanul italian are drept de muncă, studii, rezidență, etc. atâta vreme cât se poate susține financiar singur și nu este o greutate pentru sistemul social românesc (adică nu solicită imediat ce se mută în România ajutor social, etc.)
2. Categoria cetățenilor statelor NON-UE care au regimul de straini aflati in vizita/lucru/studiu (in functie de viza).
In legislatia României sau a UE nu există noțiunea de „clauza națiunii celei mai favorizate” și chiar dacă ar exista, din punct de vedere geopolitic, Iranul ar fi ultima țară din lume care ar beneficia de o asemenea prevedere, având în vedere embargoul economic impus de UE pt. Iran. Cetățenii iranieni aflați pe teritoriul national al României se supun legislației naționale a României și a legislației specifice a Uniunii Europene.
3. Categoria cetatenilor apatrizi sau a refugiatilor. Aceștia au un regim juridic special, bazat pe legislatia nationala, europeana si a normelor ONU,.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul juridic al strainilor IoanaStan IoanaStan Am si eu o dilema juridica.Ce raspuns as putea da urmatoarei situatii? \\"Sunt cetatean iranian, am venit in Romania in vacanta; ce regim juridic mi se ... (vezi toată discuția)
Staniero poate cumpăra o casă cu teren / vilă în românia? AlbertoBianchi AlbertoBianchi Bună dimineața, eu sunt italian, aș cumpăra o vilă detașată în România. Legile din România permit achiziționarea de acest tip de proprietate pentru ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean apatrid ioana.h ioana.h Ce documente sunt necesare pentru casatoria cu un cetatean apatrid, cu pasaport egiptean, nationalitate palestiniana? (vezi toată discuția)