Buna ziua. Bunicii mei, din partea tatalui, au decis sa-mi lase mie casa (bineinteles contract vanzare-cumparare) iar notarul mi-a spus ca ar fi FOARTE recomandat sa obtin pentru ei certificare cum ca au discernamant. Notarul mi-a spus ca e benefic pentru mine si ca daca vreau imi face actele si fara certificatele respectiv. Mi-a spus ca, avand acel certificate, actul de vanzare-cumparare nu va mai putea fi atacat in instanta. Mentionez ca tatal meu mai are un frate (care la randul lui are copii).
Bunicii nu sunt in evidenta nicaieri cu boli psihice sau de alta natura. Bunicul meu este la pat datorita unui accident vascular (nu prea se mai poate misca) si imi este cam greu sa ma deplasez cu el (de fapt imi este imposibil). Cand a auzit batranul de certificat pentru discernamant i s-au incarcat bateriile de la nervi. Pe langa asta mai trebuie sa fie achitata si suma de 180lei/persoana.
Va rog sa ma scoateti din incurcatura pentru ca bunicii vor sa grabeasca lucrururile. Si ei sunt constienti ca au 82 de ani si ca nu se stie ce se poate intampla..
Daca bunicii asa cum ati spus nu au probleme de sanatate care sa le afecteze discernamantul nu sunt probleme. Daca aveti dubii atunci solicitati acele documente de la INML.
Va multumesc pentru sfaturi. Am citit fiecare comment in parte, cu mare interes!
Pai, asa cum a spus si dl. foleanpaul, va fi nevoie ca persoana ce actioneaza in instanta contractul cu intentia de a demonstra nulitatea acestui act, va fi nevoit sa demonstreze in primul rand ca batranii nu au avut discernamant la momentul X, lucru ce pare a fi destul de greu de demonstrat atata vreme cat nu exista documente legale care sa ateste faptul ca unul din ei suferea de diverse boli psihice. Chiar daca peste 5 ani de zile (sa zicem) o vor lua razna, tot nu va putea demonstra ca la momentul semnarii nu au avut discernamant.
Este dificil deoarece si bunicii ma vor ajuta financiar (~30 mil lei) si nu prea as mai vrea sa dau inca 4 milioane pentru certificate si probabil diverse "comisioane" ca deh, asa-i la noi... Nu mai pun faptul ca se ridica parul pe al' batran cand aude ca trebuie sa ateste un oarecare doctor daca el mai este intreg la cap sau nu. El a fost un om extrem de integru la viata lui si nu a acceptat sa-l ajute nimeni niciodata in schimb el ajuta pe toata lumea. Chiar si pentru o cana de apa se ducea singur sa-si ia, nu conta ca era rupt de la munca.
Dupa cum s-a scris si mai sus, nu exista obligatia de a avea certificate care sa ateste ca are discernamant, acesta e prezumat, doar daca lipsa de discernamant rezulta din comportamentul partii, notarul va refuza sa autentifice actul.
Avand in vedere ca bunicul a suferit un accident vascular, poate ar fi bine sa aveti pt siguranta dvs un certificat de la IML.
Intr-adevar in cazul unui proces, partea adversa va trebui sa dovedeasca ca unul sau amandoi bunicii nu au avut discernamant, nu dvs sa dovediti ca au avut.
Buna seara si multumesc pentru raspunsuri! Am stat si m-am gandit si am ajuns la o alta problema. Acum cateva zile a venit administratora sa semneze batranii ceva. Mamai-mea nu era acasa asa ca a semnat el si am observat un lucru care cred ca ne-a cam dat ideile peste cap si mie si lor... Mai mult mazgaleste decat se semneaza din cauza ca nu se coordoneaza prea bine (din pricina accidentului vascular).
Ce pot face in cazul acesta? Complica asta lucrurile ?
Am citit cele de aici si va spun, sincer, ca riscati sa fie dovedit destul de usor lipsa discernamantului in cazul in care... chiar in viitor bunicii si-l pierd.
Chiar exemplul cu semnatul pentru administratora ar fi bun pentru partea adversa, bunicul a stiut ce semneaza bla-bla, daca-l intrebati stie?
Ca sa nu spun ca anumite boli degenerative sau psihice altereaza diverse persoane in diverse moduri si nu exista o evolutie constanta; daca nbunicii se imbolnavesc peste 3 ani? sau 5? Prezumtia de lipsa de discernamant e atunci usor inlaturata de boala survenita, al carei moment de inceput nu se poate dovedi exact si cu vreo 2 martori... gata discernamantu, unde fuse, ca se duse?!!
Va recomand sa il faceti, daca nu ati actionat altfel intre timp.
Discernamant
svixer
Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ?
La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)