avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Contract avocat ciudat - Solicitare familie indoliata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Contract avocat ciudat - Solicitare familie indoliata

Buna seara.

Am fost rugat de catre o familie indoliata sa solicit ajutorul dvs. in vederea rezilierii contractului de mai jos.

Conform familiei indoliate, imediat (la doua zile dupa inmormantare) dupa un eveniment rutier tragic in care a decedat un membru al familiei respective, acestia au fost contactati personal de catre o persoana care s-a prezentat a fi avocat la o societate de avocati.

Avocatul respectiv reprezinta o societate de avocati aflata la sute de km departare de familia indoliata, si a contactat familia cu pretextul ca, societatea lor de avocati, va face GRATUIT toate demersurile in vederea obtinerii de daune materiale si morale de la compania de asigurari care asigura autoturismul in care a decedat din vina altuia un membru al familiei.

Familia respectiva aflandu-se intr-o situatie dramatica din cauza traumei prin care tocmai trecea, neintelegand termenii juridici din contracte si nici macar limba romana nu o stapanesc la perfectie, a fost convinsa se semneze contractul de mai jos.

De la semnarea acestuia au trecut cateva saptamani, iar avocatul a contactat telefonic si in scris familia indoliata pentru a le comunica faptul ca, trebuie sa achite 1500 lei reprezentand costurile autopsiei. Familia indoliata nu are aceasta suma de 1500 de lei si nu doreste niciun proces, nicio dauna morala/materiala de la nimeni, familia doreste doar ca membrul familiei decedat sa se odihneasca in pace.

In ultimul rand din contract scrie ca, contractul a fost incheiat la sediul societatii de avocati, insa, in realitate acest lucru nu este asa, ci, contractul a fost semnat in localitatea familiei indoliate.

Intrebarea este: Se poate rezilia contractul de mai jos? Pe baza carei legi?

CONTRACT DE ASISTENTA JURIDICA

Incheiat intre:
1. Societatea de avocati ………….. in calitate de avocat coordonator, pe de o parte si

2.
- Sotia persoanei decedate in urma unui accident auto
- Fiul 1 a persoanei decedate in urma unui accident auto
- Fiul 2 a persoanei decedate in urma unui accident auto
- Tatal persoanei decedate in urma unui accident auto
- Mama persoanei decedate in urma unui accident auto
- Sora 1 a persoanei decedate in urma unui accident auto
- Sora 2 a persoanei decedate in urma unui accident auto
Numiti in continuare “clienti”pe de alta parte.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat republicata si ale statutului profesiei, partile convin urmatoarele:

Art. 1- Obiectul contractului:

1.1. Desfasurarea de catre societatea de avocati de activitati avocatiale in interesul clientilor pentru obtinerea de daune material si morale ca urmare a accidentului de circulatie produs in data de ………. In localitatea ………. Judetul ……… in care a decedat ……………

1.2. Redactarea, semnarea, depunerea cererilor de despagubire si/sau a cererilor de chemare in judecata si a cailor de atac, a cererii de executare silita, a contractului cu executorul judecatoresc, asistenta si reprezentarea clientilor in vederea sustinerii intereselor acestora in fata organelor de cercetare penala, parchetelor, instantelor judecatoresti, organelor administratiei publice si institutiilor, in fata oricarei societati de asigurari, a Fondului Pentru Protectia Victimelor Strazii precum si a oricaror persoane fizice si juridice in sarcina carora se va retine obligatia la plata de daune catre clienti.
Societatea de avocati poate intocmi, semna, depune si sustine in numele clientilor cereri, contracte, declaratii si in general poate face orice acte juridice dupa cum va crede de cuvinta, inclusiv tranzactii judiciare si extrajudiciare, in vederea obligarii persoanelor vinovate si a celor ce garanteaza sau raspund civil in locul lor, la plata de daune catre client, fara a putea fi trasa la raspundere sub niciun motiv, pentru deciziile luate indeplinirea acestor activiati, sau pentru neindeplinirea acestora.

1.3. Asistenta si/sau reprezentarea clientilor in vederea indeplinirii oricarei procedure prealabile litigiului, inclusiv in formularea si negocierea cererii de despagubire adresata direct societatii de asigurari sau Fondului Pentru Protectia Victimelor Strazii si in incasarea a oricaror sume de la acestea.

1.4. Activitati fiduciare, constand in incasarea in numele sip e seama clientilor, de la orice persoana, societate de asigurari, reasigurator, fond, executor judecatoresc, lichidator etc a despagubirilor achitate de persoanele vinovate, sau de cei ce au obligatia sa o faca in locul lor, distribuirea sumelor conform prezentului contract si a dispozitiilor clientilor.

Art. 2 – Onorariul si durata contractului:

Onorariul este de 10 lei la care se adauga 10% (zece procente) din daunele material si 30% (treizeci procente) din daunele morale obtinute. Toate sumele se vor retine de catre societatea de avocati din daunele incasate conform disp. Art. 1
2.1. Contractul intra in vigoare la data semnarii lui.
2.2. Contractul inceteaza dupa virarea de ctare societate de avocati, in contul orcaruia dintre client, a sumei ramase din despagubirile acordate, dupa deducerea sumelor de la Art.2.

Art.3 – Cheltuieli:

Cheltuielile necesare realizarii contractului vor fi avansate de catre societatea de avocati si nu vor putea fi cerute sub nicio forma clientului, nici chiar in situatia in care cererile de despagubire vor fi respinse.

Art.4 – Clauze speciale:

4.1. Partile convin ca prezentului contract sa i se aplice dispozitiile Legii nr. 51/1995 si ale statutului profesiei de avocat.

4.2. Clientul atesta exactitatea si sinceritatea informatiilor pe care le furnizeaza societatii de avocati si isi da acordul ca demersurile facute de avocati sa fie conforme cu informatiile pe care le-a furnizat.

4.3. Clientul se oblige sa prezinte societatii de avocati toate inscrisurile si informatiile solicitate de aceasta necesare solutionarii dosarelor. Raporturile dintre parti nu pot fi dovedite decat cu prezentul contract.

4.4. Partile recunosc ca, in conformitate cu dispozitiilor Art. 30 alin 3 din lege, prezentul contract constituie titlu executoriu pentru incasarea onorariilor restante, urmand a se proceda la executarea silita fara somatie si fara acordarea vreunui termen de gratie.

4.5. Clientul se angajeaza sa nu promita nici unei persoane stingerea litigiului, sau diminuarea pretentiilor civile si sa nu semneze niciun act, contract, tranzactie, impacare si sa nu isi retraga pretentiile civile fara acordul scris al societatii de avocati. Clientii se angajeaza sa nu incaseze nicio suma de bani, totala sau partiala, nici de la persoana vinovata nici de la vreun tert, cu titlu de daune pentru pierderea suferita in urma accidentului descris la Art. 1.1. fara acordul scris al societatii de avocati.

4.6. Societatea de avocati poate rezilia unilateral prezentul contract, pentru motive intemeiate cu un preaviz de 15 zile. Clientii nu pot rezilia unilateral prezentul contract. In cazul in care clientii vor rezilia prezentul contract sunt aplicabile dispozitiile Art. 4.7.

4.7. Incalcarea de catre oricare client a oricareia din obligatiile prevazute la Art. 4.5 si 4.6 atrage raspunderea solidara a acestora pentru daune in suma de 50.000 lei (cincizecimiilei).

4.8. Orice litigiu in legatura cu prezentul contract, inclusive la incheierea, executarea, sau desfiintarea lui, la plata onorariului, sau la obligatiile prevazute la Art. 4.5, 4.6 si 4.7 se vor solution prin arbitrajul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in conformitate cu regulamentul de organizare si functionare a Curtii, cu regulile de procedura a acestei Curti, cu Art. 4 al Conventiei Europene de arbitraj commercial si international incheiata la Geneva la 21 aprilie 1961.

4.9. Partile sunt de accord sa nu dezvaluie oricarei persoane, fizice sau juridice aflate in concurenta cu societatea de avocati, respectiv avand interese contrare clientilor, una fara acordul celeilalte, partial sau total cuprinsul si conditiile prezentului contract, sub sanctiunea platii de daune in cuantum de 10.000 lei (zecemiilei).

Incheiat la sediul …………………….. astazi …………………….. in doua exemplare originale, fiecare parte atestand ca se afla in posesia cate unui exemplar.

Semnatura
Societatea de avocati si Toti membri familiei indoliate

Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Marka, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:12, 11 Septembrie 2012
Din pacate am mai vazut genul acesta de contracte.
Din punctul meu de vedere ar trebui interzise asfel de practici.
Va multumesc pentru raspunsul acordat.

Problema este ca interzicerea unor astfel de practici nu poate fi efectuata de catre o familie de la tara, care trece prin cele mai grele momente din viata lor. Au ramas doi copii mici de tot fara tata, parintii si-au pierdut fiul, iar surorile si-au pierdut fratele. Mai mult decat atat, tatal era sofer si singurul care intretinea familia lui cat si isi ajuta parintii cat ai putea.
Ciudat este faptul ca, politia a furnizat avocatului adresa familiei persoanei decedate.
Si eu am auzit ca astfel de persoane au contacte pe la spitale si alte locuri unde se inregistreaza accidente.
Imi cer scuze, nu vreau sa ma interpretati ca fiind lipsit de suflet, regret enorm suferinta familiei...insa tocmai acele daune morale pe care le pot castiga din proces pot fi o forma de sprijin material de care au atat de mare nevoie. Asta trecand peste practicicile acelei societati de avocatura. Pe de alta parte, conform art. 3, societatea de avocati isi asuma responsabilitatea avansarii tuturor cheltuielilor necesare finalizarii procesului. In consecinta acea familie nu are obligatia platii celor 1500 lei. Sa spuna frumos acelui avocat ca e de datoria firmei, conform contractului, sa achite totul. O reziliere a contractului se face in instanta...contractul e bine facut, firma de avocatura poate cere niste daune serioase..familia si-ar complica existenta.

Contractul se poate rezilia doar la initiativa societatii de avocatura (ceea ce nu cred ca se va intampla) sau de instanta. La instanta va fi greu, deoarece contractul nu incalca legea. E imoral, e la limita, dar nu incalca legea.
Clientul poate, totusi, sa angajeze inca un avocat (vi s-a mai oferit acest raspuns, intrebarea este pusa pentru a doua oara), care sa se asigure ca, pana la solutionarea litigiului cu societatea de asigurari, societatea de avocati initiala nu incearca sa profite de nestiinta acelei familii.
Avand in vedere ca prin contract societatea de avocatura stipuleaza clar ca ea va suporta cheluielile rezultate in timpul procesului clientii nu au nici un motiv sa achite banii ceruti. Sa solicite o adresa scrisa din partea casei de avocatura cu privire la cerinta respectiva.
In alta ordine de idei onorariul stabilit se incadreaza in existenta unui pact "de quota litis", pact interzis prin statutul profesiei de avocat art 135. O actiune in instanta ar putea zdruncina contractul serios. Chiar daca pe hartie scrie ca acesta se denunta doar de catre casa de avocatura incheierea acestuia cu rea credinta demonstrata poate conduce la rezilierea contractului.

Alte discuții în legătură

Practici neclare ale unui cabinet de avocatura Eunedumeritul Eunedumeritul Pentru a nu va rapi timpul o sa trec direct la subiect si va rog, sa ma luminati si indrumati. In urma cu cateve luni, in familia noastra a avut loc un ... (vezi toată discuția)
Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica yuxyujia yuxyujia - in contractul de asistenta juridica trebuie trecut si decizia de infiintare a cabinetului de avocatura nr.......din........! - daca clientul are trecute in ... (vezi toată discuția)