avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am nevoie, va rog, de o parere privind urmarirea, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am nevoie, va rog, de o parere privind urmarirea, legala, unei conexiuni la Internet

Puteti sa imi spuneti va rog daca in situatia unei persoane cercetate penal pe langa urmarirea convorbirilor telefonice judecatorul poate aproba si urmarirea conexiunii la internet in absolut toate cele 3 situatii posibile?

- persoana vizata este titularul unui abonament de internet (are domiciliul in locuinta surorii lui care este si proprietara locuintei)
- persoana locuieste la aceeasi adresa cu alt membru al familiei care este titularul abonamentului la internet (sora)
- persoana foloseste conexiunea la internet printr-o "retea de bloc" titularul abonamentului fiind un vecin si el avand un cablu pana la reteaua respectiva

avocatul mi-a explicat ca procurorul nu a putut solicita decat urmarirea conexiunii la internet al carui titular este invinuitul dar nu sunt deloc convinsa ca nu erau posibile si celelalte 2 situatii existand informarii ca invinuitul are acces si la reteaua unor vecini si inclusiv la conexiunea facuta pe numele surorii care este si proprietara locuintei

daca sunteti amabili oferiti-mi va rog cateva pareri

merci
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
adibella, utilizator
Cel mai recent răspuns: adibela , utilizator 15:47, 2 Februarie 2009
de ieri a intrat in vigoarea Legea nr. 298/2008 xare permite a se dispune asupra interceptarilor de orice fel, inclusiv in situatiile aratate de dv.
Interceptarea comunicatiilor de date vizeaza in principal adresa de IP a calculatorului si nu persoana inculpata.
De exemplu daca se comite o infractiune prin intermediul unui sistem informatic, in baza datelor tehnice, se obtine de la furnizorul de servicii (ISP) numele titularului abonatului caruia i s-a alocat o adresa de IP. Asadar, nu are nicio relevanta cine este titularul abonamentului, se poate ajunge la dumnevoastra (din pct de vedere tehnic si legal) usor. Nu are sens sa intram in detalii tehnice. Singura sansa este ca dumenvoastra sa nu aveti o adresa de IP statica, dar avand in vedere ca sunteti la o retea de cartier sansele sunt destul de mici. Dar chiar si asa ar putea exista posibilitatea identificarii dumneavoastra; depinde foarte mult de structura si echipamentele folosite de ISP-ist. Sper ca m-am facut inteles. Daca aveti intrebari suplimentare, va rog sa-mi trimiteti un mesaj privat.

Dupa cum a spus si top dan se pot interceptata toate comunicatiile dumnevoastra, dar atentie in baza Legii 298/2008 nu se intercepteaza continutul.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
ContSters38557, utilizator
Boogy83 a scris:

Dupa cum a spus si top dan se pot interceptata toate comunicatiile dumnevoastra, dar atentie in baza Legii 298/2008 nu se intercepteaza continutul.

Simt nevoia sa adaug ca acele interceptari nu pot fi folosite decat in cazul infractiunilor grave expres si limitativ prevazute de aceeasi lege...
Nu am fost deloc inteleasa. Voi detalia.
Fratele meu a fost agresat de un individ. In urma cercetarii penale s-a dispus arestarea respectivului individ. Dar el s-a facut nevazut, fiind dat in urmarire generala si internationala. Fratele lui si sora locuiesc impreuna. Sunt convinsa ca oriunde s-ar ascunde respectivul, el si familia tin legatura prin internet, prin telefon fiind mai simplu de depistat. Desi existau informatii ca respectivul frate ramas in tara are acces la reteaua unor vecini care impart un abonament (nu e retea de cartier, sunt mai multi pe acelasi abonament) si inclusiv sora lui are un abonament pe numele ei nu s-a dispus in niciun fel urmarirea acestor conexiuni pt a fi depistata locatia infractorului cu care ei tin legatura mai mult ca sigur (din informatii pe care le am de la o terta persoana)

Voiam sa stiu daca era legal sa se dispuna urmarirea conexiunii atat a surorii cat si a vecinilui respectiv pt a reusi identificarea urmaritului general. Mai exact voiam sa stiu daca nu s-a facut asta ca nu s-a dorit din varii "motive" sau nu era posibil din punct de vedere legal. Mentionez ca respectivul urmarit general are domiciliul la aceeasi adresa unde locuiesc la ora actuala sora si inca un frate si unde exista acces la 2 conexiuni de net.

Multumesc si va rog dati-mi cateva pareri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate fura ip-ul? daca da, ce-as putea face ca situatia sa nu se repete? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea De doua ori in ultimele doua saptamani calculatorul a afisat \"conflict de retea\" iar internetul nu a mai functionat (in sensul ca paginile nu se mai ... (vezi toată discuția)
Ce date pot obtine de la isp, google, facebook etc ? windows7 windows7 Cam ce dat pot obtine de la ISP, Google, etc ? Am avut parte de o perchezitie domiciliara pt. o presupusa vanzare de etnobotanice, spalare de bani , bla ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de conexiuni paralele la aceeasi retea cu acelas ip(posibil) RUJAR RUJAR buna seara, sunt si eu un utilizator de internet in sistemul retea bloc. In urma cu doua zile furnizorul meu mi-a schimbat conexiunea de pe o retea legata la ... (vezi toată discuția)