avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Retinere garantie din salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Retinere garantie din salariu

buna seara, as avea si eu o nelamurire. prietenului meu i s-a retinut o garantie din salariul net de 18 mil, o garantie de 9 mil dupa o luna de munca. lucreaza ca si pizzer si as dori sa stiu daca este legal sau nu. din cate stiu eu garantia se ia treptat si nu deodata din primul salariu. va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru ca patronul este de-o varsta cu el, este tanar si nu as vrea sa fie o teapa sau ceva de genul.
va multumesc, astept raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 08:57, 11 Septembrie 2012
legea 22/1969
Art. 11. - Constituirea garanţiei se face prin contract încheiat în scris. Garanţiile reciproce între gestionari nu sînt admise. Aceeaşi persoană nu poate constitui garanţii pentru mai mulţi gestionari. Cel care constituie garanţia va declara, în scris, dacă a mai constituit alte garanţii.
Garanţiile suplimentare se constituie înainte de încredinţarea gestiunii.
Art. 12. - Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.
Pentru gestionarii retribuiţi pe bază de cotă procentuală, cuantumul minim al garanţiei în numerar va fi echivalent cu cîştigul mediu pe o lună, iar cel maxim cu cîştigul mediu pe 3 luni.
Art. 13. - Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele în contul garanţiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună.

Garantiile nu se opresc gestionarului, asa , dupa ureche.:) E nevoie de un contract de garantie, scris, in care se specifica suma care va fi oprita precum si perioada de timp.
Suma care i s-a oprit prietenului dvs, precum si perioada de timp (doar o luna) nu se incadreaza in prevederile legale.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
ela david, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)
Garantia materiala a gestionarilor kintaregala kintaregala echivalentul a cate salarii se poate retine unei persoane angajate pe post de gaestionar? (vezi toată discuția)