avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit ipotecar cesionat fara notificare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit ipotecar cesionat fara notificare

Banca a cesionat creditul meu cu ipoteca unei firme de recuperari. De la incheierea contractului de credit eu nu am primit absolut nici o hirtie de la banca. M-am trezit cu telefon de la recuperator ca am sa-i dau nu stiu ce sume astronomice de bani, umflata cu mult datoria mea.
Am actionat banca in judecata pentru lipsa notificarii si acum judecatorul spune ca nu era nevoie ca eu sa fiu notificat si ca actiunea mea nu are temei legal.Logic si de bun simt: Dvs. imi dati imprumut, spre exemplu, o suma X. In timp, dvs. dati datoria mea altcuiva si acel cineva vine la usa mea sa-mi ceara banii.
De unde stiu eu ca dau banii cui trebuie odata ce nu am fost anuntat de nici un fel? Cel care a preluat creditul mi-a trimis niste copii xerox prin care ma notifica de cesiune.
Cum adica niste copii xerox? Macar un act original, de la banca, sa stiu si eu cui sa platesc, nu sa platesc aiurea.
Nu inteleg de ce judecatorul spune ca nu e temei legal, pentru ca trebuia sa fiu oficial instiintat de catre banca. Scrie pina si in contractul dintre noi. Contract legalizat la notariat. Cind insa e vorba de cesiune, mi se trimite, in bataie de joc, la 6 luni dupa cesiune, de catre recuperator, nicidecum de catre banca, o copie xerox pe care puteam s-o fac si eu, oricine.
Ce parere aveti, cum poate fi convins judecatorul?
Multumesc.
Daca va dau imprumut, as avea pretentia sa-i returnati cf contractului.. daca nu puteti si nici nu ma anuntati, nu mai comunicam, e dreptul meu ca si creditor sa cesionez cui vreau. Ar fi frumos sa va anunt, dar daca nu o fac, nu inseamna ca nu-i legal sa cesionez.
Pentru ce ati dat banca in judecata, ati zis ca pentru lipsa notificarii.. bun, ce ati cerut ?
Dle. ceea ce nu ati inteles este faptul ca notificarea cesiunii este doar in folosul cesionarului. Daca nu va este notificata cesiunea puteti face plata valabila catre cedent. Doar daca faceti plata catre cedent desi v-a fost notificata cesiunea, cesionarul ar avea temei sa v-o mai ceara odata.

Daca dumneavoastra oricum nu faceti plata nici catre banca nici catre firma de recuperare, cam unde sa va gasiti un temei pt aceasta actiune?

Verificati in contractul cu banca care este sanctiunea in cazul necomunicarii cesiunii catre dvs.
Daca nu v-a fost comunicata cesiunea teoretic nu va sunt opozabile prevederile contractului incheiat intre banca si firma de recuperari, inclusiv anumite prevederile legate de dobanzi si penalizari.
Doamna avocat, ati precizat intocmai ca si avocata mea. Am facut multe cercetari inainte de a da banca in judecata si ce spune acum judecatorul arata ca nu vrea sa tina cont de lege.
Daca protectia consumatorului a sanctionat banca in cazul meu, pentru nenotificare si banca si-a luat in scris obligatia de a prelua dosarul inapoi, aceasta era sau nu era obligatoriu pentru banca? Cine poate obliga banca sa faca ce a scris ca face la ANPC?
Este sau nu este obligatoriu pentru banca?
Jocandi Causa,
Dupa un timp am incercat sa fac plata catre cedent si nu mi-au mai primit banii. Mai mult, pentru ca nu a fost nici comunicata cesiunea si nici in sistemul informatic de l abanca nu s-a schimbat la timp creditorul, am platit MII DE EURO in contul d ela banca, bani care nu se regasesc acum nici la banca nici la aia.
Am dat banca in judecata din buna credinta, sa ia dosarul inapoi.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Daca ati platit acei bani catre banca, nu aveti decat sa ii luati din cont, trebuie sa fie in contul dvs. Daca Banca i-a retras din cont si nu s-a diminuat debitul pe care il aveti , au o problema. E motiv de contestatie la executare.
In niciun caz nu se poate constata ca cesiunea e nula, exista cel putin o decizie de curte suprema in acest sens.
Nu stiu ce anume vreti sa obtineti cu actiunea respectiva. Avocata are tot interesul sa sustina ca nu e asa, doar va ia un comision. Probabil ANPC i-a amendat pt ca nu v-au notificat cesiunea in termend e 10 zile, asa cum prevedere OG 50/2010. Legea prevede clar sanctiunea lipsei notificarii cesiunii, este faptul ca cesiunea nu va este opozabila si ca plata facuta bancii e valabila. Nicidecum nu intervine nulitatea cesiunii pentru asa ceva.

Daca a fost declarat scadent anticipat intreg creditul, si asta s-a intamplat pt ca altfel nu cesionau, nu mai conteaza daca va executa banca sau o firma din grupul ei financiar, sumele sunt aceleasi.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesiune datorie banca catre firma de recuperare creanta caprice caprice Buna ziua, De regula atunci cand o banca apeleaza la o firma de recuperare debite, banca sau acea firma anunta debitorul ca s-a cesionat creanta bancii ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)