avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent!!!

Buna ziua!!!
Am o intrebare.este obligatoriu ca o societate care a avut angajata o persoana si aceasta a ramas insarcinta sa ii plateasca un salariu mediu pe unitate mamei pentru nasterea fiecarui copil??? Ma confrutn cu aceasta situatie pe care sincer nu am mai intalnit-o ...doamna imi aduce ca argumente art. 51 din CCMUNN si art. 241 din Codul Muncii.Daca societatea nu ii plateste acest salariu mediu pe unitate poate fi sanctionata???Cum sa procedez???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 5 Februarie 2009
Detaliati ...cum adica a fost angajata?Nu inteleg. Ideea este ca nu o puteti concedia daca v-a informat ca este insarcinata..
Explicati exact situatia, va rog.

av. Ileana schwarz
Da, conform actelor invocate angajatorul este obligat sa plateasca mamei un salariu mediu pentru nasterea fiecarui copil.
Daca nu plateste acest ajutor, mama care a nascut poate sa va actioneze in judecata si, in mod sigur, va castiga.
nu a fost concediata...a intrat in concediul de maternitate iar noi am amgajat pe altcineva in functia doamnei respective...ea a nascut anul trecut urmeaza sa inceapa din nou activitatea in cadrul firmei noastre insa a venit cu aceasta cerere.Si nu inteleg de ce sa fie unitatea obligata sa ii plateasca pentru ca nu o sa mai poata recupera acesti bani...iar salariul mediu brut pe unitate in cazul nostru este de peste 2000 ron...
Si eu am intampinat aceeasi faza. Mi-a trantit articolul pe masa,m-am interesat la un avocat si mi-a spus ca este vorba de o prima de nastere din partea firmei care este egala cu un salariu de-al ei. N-am avut incotro si i-am dat banii .
CCMN prevede acordarea acestui ajutor la nastere (un salariu mediu pe unitate) .Conform Codului fiscal acest ajutor este neimpozabil . Puteti foarte bine interpreta ca se da un salariu mediu net pe unitate . Textul contractului prevede un salariu mediu , nu se specifica de care .

Alte discuții în legătură

Salariu bonus acordat la nasterea copilului. mykybz mykybz Sunt in CIC, copilul are un an jumate. In luna noiembrie 2008 am aflat de existenta acelui salariu bonus ca prima de nastere, si am facut si eu cerere la ... (vezi toată discuția)
Salar bonus nastere copil anca13 anca13 va deranjez cu o mica intrebare si sper sa ma puteti ajuta. ma numesc A Anca si sunt in concediul de crestere a copilului. am auzit de o cerere care se poate ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus la nastere la 2 angajatori pytu_elena pytu_elena lucrez la 2 angajatori ; unul cu norma intreaga si unul cu jumatate de norma. am nascut pe 2 iulie si am inteles ca in ccm este stipulat acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)