avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general lichidare stoc marfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

lichidare stoc marfa

o societate ar dori sa-si inceteze activitatea dar mai are un stoc de marfa, pentru al lichida s-ar dori reducerea preturilor de vanzare sub valoarea de achizitie si apoi vanazarea cu factura a stocului ramas catre alte societati. Nelamuririle ar fi urmatoarele:
- care sunt conditiile pe care trebuie sa le avem in vedere pentru operatiunile de mai sus;
- o monogrfie;
- implicatii fiscale: tva,impozit profit ( societatea plateste tva si imp profit)
Multumesc anticipat!:stunned:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:29, 15 Septembrie 2012
Pentru vanzarea unor marfuri sub costul de achizitie nu se poate ajusta dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei bunurilor respective. Ajustarea sumei TVA aferenta bunurilor care nu se incadreaza la "bunuri de capital" este reglementata prin articolul 148 din Codul fiscal. Prin acest articol sunt enumerate urmatoarele situatii in care trebuie efectuata ajustarea deducerii initiale:
- deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;
- exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv situatii de reducere a bazei de impozitare de catre furnizor;
- persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.
De asemenea, diferenta negativa nu poate fi considerata nici operatiune asimilata unei livrari de bunuri astfel incat sa se colecteze TVA.
Asa cum se reglementeaza prin articolul 137 alineatul 1 litera a), pentru o livrare de bunuri, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "contrapartida" obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului, fara a fi conditionata de valoarea de achizitie a acelui bun vandut.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, nu poate fi considerata cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului imozabil nici diferenta negativa dintre pretul de vanzare si costul de achizitie. In baza prevederilor articolului 21 alineatul 1, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile. Cheltuielile reprezentand costul marfurilor sunt aferente unor venituri impozabile, obtinute din vanzarea acestora, indiferent de marimea lor. Astfel, prin punctul 22 din normele de aplicare a Codului fiscal date in aplicarea articolului 21, se face precizarea ca la in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile se incadreaza cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor, fara a se conditiona marimea acestora in raport cu veniturile obtinute.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca orice organ de inspectie fiscala poate reconsidera o tranzactie in functie de pretul de piata al acesteia. Aceasta procedura este aplicabila in special tranzactiilor care au loc intre persoane afiliate. Ca regula generala, pretul de piata este determinat prin raportarea la tranzactii comparabile necontrolate. O tranzactie este necontrolata daca se desfasoara intre persoane independente. Valoarea de piata este definita drept suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.

In cazul reconsiderarii valorii tranzactiei, veniturile realizate pot fi majorate in functie de valoarea de piata a marfurilor vandute astfel incat baza de impozitare a TVA sa fie reconsiderata iar profitul sa fie majorat prin pretul real, de piata al marfurilor.


[ link extern ]


Posibilitatile de vanzare sub cost a marfuruilor sunt prevazute de OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile ulterioare.

Prevederea expresa a art. 17 interzice oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor expres prevazute, redate mai jos:

b)vanzari de soldare;
c)vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
d)vanzari promotionale;
e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f)vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g)vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i)vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.

Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare. De asemenea, puteti oferi discounturi pentru marfa respectiva.

Indiferent de metoda aleasa, si stabilita in baza hotararii unei adunari generale a asociatilor, nu este de neglijat persoana careia ii vindeti marfa. In situatia in care noua societate este afiliata cu societatea initiala (are actionariat comun- art 7 pct 21 din Codul fiscal ), pentru a evita ajustarea veniturilor sau a cheltuielilor legate de tranzactie de catre autoritatile fiscale, va recomandam sa nu procedati la vanzarea sub cost daca nu va incadrati real la una din situatiile de la art 17 din OG 99/2000.

In cazul in care, din intregul lot de produse vindeti numai o parte cu pret redus unei persoane afiliate si celelalte la pretul de achizitie plus adaosul comercial, cheltuielile pot fi considerate nedeductibile (conform prevederilor art. 17 din OUG 99/2000), chiar daca aceste cheltuieli au avut in contrapartida veniturile din valorificare, adica operatiunea a avut ca scop realizarea de venituri impozabile (art. 21, alin. 1, din Codul fiscal ).


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea marfurilor sub pretul de cumparare elizatraian elizatraian avem marfa in stoc fara miscare de mai bine de 1 an si societatea din Germania, societate care are acelasi patronat cu cel din Romania cumpara aceste produse ... (vezi toată discuția)
Achizitie la pret supraevaluat de la persoana fizica acilro acilro Care este legea care defineste/interzice achizitia unor bunuri de catre un SRL de la o persoana fizica (care poate fi chiar administratorul firmei) la pret ... (vezi toată discuția)
Vanzare marfa sub pretul de achizitie carmendehelean carmendehelean Un dealer auto achizitioneaza o masina in vederea revanzarii.Deoarece piata auto este in scadere masina se vinde sub pretul de achizitie.Daca masina se ... (vezi toată discuția)