avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CREDIT REFUZAT PE MOTIVUL FIRMEI
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CREDIT REFUZAT PE MOTIVUL FIRMEI

Buna ziua, am vrut sa imi fac un credit de 7000 lei de la Cec,eu avand un salariu net de 1149 lei/luna.Am depus toate actele necesare....si in loc sa imi aprobe creditul caci eu eram foarte sigur ca acesta se va aproba,neavand nici o alta rata...etc..SURPRIZA...Astazi mi s-a sus ca nu s-a aprobat creditul,ca nu poate sa imi dea mai multe informatii,dar ca e o problema din partea firmei nu a mea( firma e foarte mare,extinsa).....ca a vb si cu juristul....Eu nu mai inteleg nimic,am ramas fara cuvinte...Problema e ca eu sufar din cauza asta,nu firma....Stie cineva,cumva care ar putea fi probleme cu firma de nu se poate da creditul asta?Caci chiar nu e o suma mare....Astept pareri...Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 14:22, 15 Septembrie 2012
Solicitati in scris motivarea refuzului, aveti dreptul sa cunoasteti aceste motive. In relatiile dintre banca si client nu exista un raspuns de genul " nu va pot spune motivul"...
O problema care ar putea aparea in relatia societate - banca cu relevanta in refuzul unui credit este faptul ca banca nu a reusit sa puna poprire pe salariul unui debitor - salariat al societatii.
Nici nu conteaza parerile pe care le expunem aici, conteaza motivatia reala a bancii care se presupune ca este una obiectiva, nu secreta.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
adelaida_07, utilizator
adelaida_07 a scris:
Solicitati in scris motivarea refuzului, aveti dreptul sa cunoasteti aceste motive. In relariile dintre banca si client nu exista un raspuns de genul " nu va pot spune motivul"...

De ce ar fi obligata banca sa raspunda la o astfel de solicitare? Nu e institutie publica.

marcelgreuceanu, schimbati banca daca stiti ca firma nu are probleme financiare, alte banci sunt mai putin restrictive la acordarea creditelor.
Cititi si acest articol, va poate fi de folos: un solicitant de credit este analizat din mai multe puncte de vedere:
[ link extern ]
Ares_3 a scris:

adelaida_07 a scris:
Solicitati in scris motivarea refuzului, aveti dreptul sa cunoasteti aceste motive. In relariile dintre banca si client nu exista un raspuns de genul " nu va pot spune motivul"...

De ce ar fi obligata banca sa raspunda la o astfel de solicitare? Nu e institutie publica.

OUG 50/2010 (aprobat si modificat prin Legea 288/2010)

Art. 32
(1) In cazul in care respingerea cererii de creditare se bazeaza pe consultarea unei baze de date, creditorul informeaza consumatorul imediat si in mod gratuit, in scris sau, la solicitarea expresa a consumatorului, in forma aleasa de acesta si agreata de creditor, in legatura cu rezultatul acestei consultari si cu identitatea bazei de date consultate.
(2) Informatiile se pun la dispozitie, cu exceptia cazului in care furnizarea unor astfel de informatii este interzisa prin norme nationale ce transpun legislatia europeana sau care creeaza cadrul legal pentru aplicarea acesteia ori furnizarea informatiilor contravine obiectivelor de ordine publica sau de securitate publica.

Adica, daca CEC Bank a consultat o baza de date (precum Biroul de Credit, CRB , Mfinante.ro , Recom.ro. noulportal.just.ro etc etc) si a decis sa respinge cererea de credit, pt ca ceva nu a fost in regula cu angajatorul respectiv. Consumatorul in acest caz are drept sa cere un raspuns in scris.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stefan021, utilizator
Sunt de parere ca fiind vorba despre datele firmei, banca nu are obligatia sa le puna la dispozitia utilizatorului.
As zice ca nici nu ar avea voie sa faca asta, insa nu am timp sa caut argumentul legal deci nu zic decat cu o jumatate de gura :)

De asemenea, pot fi mai multi factori care au contribuit la respingerea cererii insa nu prea are importanta care sunt motivele pentru ca oricate explicatii ar fi indreptatititi (sau nu) sa ceara bancilor solicitatorii care nu au putut obtine un credit, nu le pot obliga in niciun fel sa isi schimbe decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incident de plata-inregistrat corect in cip? MARIANAV MARIANAV Va rog pe cei care ati trecut prin asta sau cunosteti legislatia sa ma indrumati daca am dreptate acuzand banca ca a publicat eronat pe CIP firma la care este ... (vezi toată discuția)
Verificare la biroul de credit fara aprobarea mea valeantudor valeantudor Buna ziua, Am o problema cu o banca ... acum vreo 6-7 luni am fost jefuiti de aproximativ 6,000 RON (bani cash, din casa) si, cum aveam nunta dupa 2 luni, ... (vezi toată discuția)
Cont bancar in numele meu, fara stirea mea Noma Noma Buna ziua, Am incercat nu demult sa aplic pentru un credit, dar mi s-a refuzat solicitarea pe motiv ca as aparea cu intarzieri de plata la Biroul de ... (vezi toată discuția)