avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit chelt. deduct.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

chelt. deduct.

daca cei 2 administratori dintr-o firma detin masini achizitionate prin leasing, ce chelt. sunt deductibile in legatura cu acestea?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:18, 17 Septembrie 2012
Presupun ca firma este prestatoare de servicii in domeniul transportului si fiecare dintre asociati conduce cate un camion sau cap tractor. Toate cheltuielile sunt deductibile.
este prestatoare in dom. transp., dar e vorba de 2 autoturisme, si vorbesc serios.
In Codul fiscal avem:



ART. 21 Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

[...]

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

[...]

n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

[...]

t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;



Deci, in cazul prezentat de dvs. toate cheltuielile, cu exceptia amortizarii, sunt deductibile 50%.

ATENTIE! Si T.V.A. este deductibila tot 50%.



ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;

e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;

f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chelt. deductibile expro expro sunt deductibile chelt cu amortizarea sau cu cu asigurarea ptr. un autoturism Opel achizitionat de o pers. juridica? autoturismul e achizitionat in ... (vezi toată discuția)
Tva pentru masini in leasing ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua, Am o masina achizitionata in leasing, poate sa imi zica cineva cheltuielile cu asigurarile, cu casco se deduc tot in limita a 50%.?Iar partea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate tva leasing 2012 mihaelarad mihaelarad La o firma cu obiect de activitate transport, tva-ul aferent contractelor de leasing incheiate anterior anului 2012 utilizate de catre administrator (asociati) ... (vezi toată discuția)