avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formularul A1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formularul A1

Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Am un prieten care munceste in Italia intr-un santier naval de mai bine de 10 ani. Vazand ca sunt firme subcontractoare de servicii, s-a gandit sa-ti faca si el firma in Romania prin intermediul careia sa incheie contracte de prestari servicii cu santierul naval din Italia. Problema care o intampina e alta, firma din Italia ii cere formularul A1 pentru angajati, insa el nu-l are , firma lui fiind infiintata anul acesta in aprilie, ba mai mult nu are momentan nici angajati.
Daca va angaja 6 oamnei sa spunem, tot nu ar avea sanse sa obtina formularul A1 problema fiind cifra de afaceri, care din cate am vazut in procent de 25 % trebuie sa fie din contracte interne.
Ce e de facut, cum poate obtine acest formular?

Va rog frumos sa ma ajutati.
Multumesc.
In primul rand pentru oamenii pe care ii angajeaza in Romania, patronul va trebui sa plateasca impozite si taxe tot aici chiar daca detaseaza muncitorii pe teritoriul statelor membre UE. Acesta este motivul pentru care trebuie sa solicite formularul A1, de la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale.

Acest formular se acorda numai daca sunt intrunite conditiile referitoare la: numarul de contracte executate in Romania sau alta tara membra UE, cifra de afaceri a firmei realizata intre Italia si Romania in acest caz, locul in care sunt incheiate majoritatea contractelor cu clientii, numarul de personal angajat pentru firma din Romania cat si numarul de personal angajati pentru firma din Italia si alte aspecte....oricum firma trebuie sa aiba o activitate consistenta in Romania.

Prietenul dvs. mai are si varianta obtinerii unui permis de lucru pentru fiecare muncitor in parte, in cazul in care nu obtine formularul A1. Din pacate taxele si impozitele vor trebui platite ca orice firma din Italia.
Formularul A1 se foloseste numai in cazul detasarii salariatilor si se obtine de la Casa Nationala de Pensii Publice.
Firma din Romania care solicita , pentru angajatii sai, formularul A1, trebuie sa dovedeasca faptul ca are activitate consistenta in tara. Trebuie sa-si asume o serie de obligatii si sa respecte si anumite conditii impuse de statul in care va detasa angajatul respectiv.
Formularul de cerere pentru obtinerea documentelor portabile A1, in vederea certificarii achitarii taxelor sociale in Romania, a suferit modificari semnificative. Lista cu documentele justificative ce insoteau cererea a fost largita considerabil.

Pe langa toate documentele solicitate initial se mai cer:
- contracte in derulare pe teritoriul Romanie, care sa acopere perioada de detasare (stiu ca pare usor ilogic, dar astfel se asigura ca firma continua sa aiba activitate consistenta in Romania)
- declaratie cu privire la "nationalitatea" cifrei de afaceri
- balante analitice
- declaratii din partea angajatilor ce urmeaza a fi detasati (cu privire la formularele A1)
- declaratii din partea administratorului firmei
- adeverinte de la fisc, pensii, ITM, etc.

www.avocatnet.ro/content/for...
Am si eu o problema asemanatoare : am nevoie de formularul A1 (ca si companie pentru angajati) pentru a lucra in Anglia dar contractele de pana acum le-am avut in alta tara membra UE. Credeti ca se va lua in calcul faptul ca am contract in alta tara decat Romania pentru ca acolo angajatii sunt delegati? Pentru ca din punctul meu de vedere este acelsai lucru, lucrez in afara aduc bani la bugetul de stat si vreau formularul A1 pentru a ma extinde.
As avea nevoie va rog de un raspuns pentru ca trebuie sa raspund la randul meu companiei din Anglia si nu stiu unde sa mai caut. Multumesc
Ce contracte aveti ? .... c.i.m. trebuie sa fie incheiate in Romania ....
Contractele sunt de prestari servicii cu o alta firma din tara membra UE si contractele individuale de munca sunt inregistrate in romania numai ca oamenii sunt delegati in alta tara UE. Taxele pt ei se platesc in romania.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
teodorescu madalina, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajare salariat cetatean italian viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 Soc. romaneasca are lucrare in desfasurare in Italia si doreste sa angajeze muncitori cetateni italieni si in ideea de a nu se mai complica cu muncitori ... (vezi toată discuția)
Munca in strainatate pentru angajatii romani. LauraMirabela LauraMirabela Buna ziua. Am nevoie de informatii referitoare la munca in strainatate a angajatilor romani care sunt delegati sa lucreze in afara Romaniei. In situatia de ... (vezi toată discuția)
Obtinerea formularului a1 Tkglobal Tkglobal Doresc sa stiu daca o firma nou infintata poate sa detaseze muncitori in strainatate si de asemenea conditile care trebuiesc indeplinite de angajator si ... (vezi toată discuția)