avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Ajutoare nerambursabile pentru fermierii afectati de ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Ajutoare nerambursabile pentru fermierii afectati de seceta!

COMUNICAT DE PRESÃ

Hotărârea privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012, asupra culturilor agricole” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 639/ 7 septembrie 2012.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, fermierii pot depune cereri la direcțiile pentru agricultură, până la data de 15 octombrie 2012. Sprijinul va fi acordat începând cu data de 1 noiembrie 2012.

Ajutorul stabilit de actul normativ se acordă producătorilor din domeniul vegetal şi compensează o parte din pierderea producţiei destinată autoconsumului. Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică care deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011, primăvara anului 2012.

Cuantumul ajutorului este de 100 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafeţe cuprinse între 1 ha şi maxim 10 ha inclusiv. Numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 573.000 de fermieri, iar suprafaţa de teren arabil pentru care se acordă sprijinul este de aproximativ 1,9 milioane ha.

Suma maximă a sprijinului financiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor sunt de aproximativ 42,8 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat.

“Am promis și am făcut! Consider că este un efect extrem de important pe care Guvernul îl face în această perioadă, nu foarte bună din punct de vedere economic. Am luat această măsură tocmai pentru a arăta preocupările pentru dezvoltarea agriculturii ca motor principal pentru susținerea economiei românești. La începutul lunii octombrie vom stabili, prin Hotarâre de Guvern, și nivelul sprijinului pe care îl vor primi cei 1 milion de fermieri care au făcut cerere către APIA, nivel care va fi mult peste cel al anului precedent” a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Data publicarii: 10-09-2012

Alte discuții în legătură

Ajutoare de minimis pentru infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2012! Daniela Bolog Daniela Bolog 4 mai 2012 Pentru a asigura demararea in conditii optime a campaniei agricole din toamna, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul ... (vezi toată discuția)
Registrul fermelor justinn justinn Buna ziua, se mai pot face inscrieri in registrul fermelor?Multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor pentru fermele ecologice Daniela Bolog Daniela Bolog Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) informează că până în data de 28 noiembrie 2014, inclusiv se pot depune cererile de ... (vezi toată discuția)