avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Ajutoare de minimis pentru infiintarea culturilor ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Ajutoare de minimis pentru infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2012!

4 mai 2012

Pentru a asigura demararea in conditii optime a campaniei agricole din toamna, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru acordarea de plati suplimentare sub forma unui ajutor de minimis care sa contribuie la finantarea infiintarii culturilor de toamna in anul 2012.

Ajutorul se acorda in conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depaseste echivalentul in lei a 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei. Prin schema de ajutor de minimis se propune un cuantum de 200 lei/ha pentru infiintarea culturilor de toamna (grau comun, orz, orzoaica, rapita, triticale, secara, grau dur), pentru o suprafata de minimum 1 ha, pana la cel mult 150 ha inclusiv, pe exploatatie.

Schema de ajutor de minimis se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:

Producatori agricoli - persoane fizice;

Producatori agricoli - persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice etc;
Producatori agricoli - persoane juridice.


De platile compensatorii beneficiaza aproximativ 450.000 de producatori agricoli. Suprafata cultivata cu culturi de toamna acoperita de prezenta schema de ajutor de minimis este de cca. 1,8 milioane ha.

Alocarea de plati suplimentare prin acordarea unui ajutor de minimis va sprijini producatorii agricoli atat pentru realizarea suprafetelor cu culturi de toamna, cat si pentru elaborarea propriului plan de afaceri si program de dezvoltare pe termen scurt si mediu, adaptate cerintelor pietei, in conditiile reducerii cheltuielilor curente de productie.

Totodata, productia realizata va fi orientata spre piata, asigurand atat venituri echitabile producatorilor agricoli, cat si resurse alimentare sigure pentru consumatori.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, reglementata prin aceasta hotarare, sunt de 350 milioane lei (aprox. 80 milioane euro) si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare acordate MADR pentru anii 2012 si 2013.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar la directiile agricole judetene este 16 noiembrie 2012, data dupa care vor fi facute platile catre beneficiari.

Sursa: MADR
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 23:10, 15 Iunie 2012
Imi cer scuze ca intreb, dar aceasta informatie are si baza legala sau care este sursa informatiei, in sensul ca intradevar se vor aloca aceste sume? In caz afirmativ, carui organism se pot adresa potentialii beneficiari? Pun aceasta intrebare deoarece MADR Constanta afirma ca aceasta informatie este un simplu zvon, iar pentru indeplinirea ei este necesara o Lege/Ordonanta, etc. Va multumesc, si astept cu interes raspunsul dvs.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Mihaela Caracoti, Consultant credite si finantari
Este ok faptul ca ati pus in discutie acest aspect.
Voi lua legatura cu cei din OJDRP ca sa vedem ce vor spune.
Si apoi mergem mai departe...pa aflam realitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare nerambursabile pentru fermierii afectati de seceta! Daniela Bolog Daniela Bolog COMUNICAT DE PRESÃ Hotărârea privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru fermele ecologice Daniela Bolog Daniela Bolog Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) informează că până în data de 28 noiembrie 2014, inclusiv se pot depune cererile de ... (vezi toată discuția)
O noua schema de ajutor de minimis pentru imm-uri! Daniela Bolog Daniela Bolog 10 mai 2013 Ministerul Finantelor a pregatit o noua schema de ajutor de minimis prin care se intentioneaza sustinerea in continuare a IMM-urilor in vederea ... (vezi toată discuția)